Intr-o familie, sot sotie, doi copii minori, sotia paraseste domiciliul conjugal. Sotul inteteaza divort, sotia se intoarce dupa doi ani iar divortul se incheie cu impacarea celor doi. Dupa un an, sotia paraseste din nou domiciliul conjugal, definitiv. Sotul se recasatoreste iar dupa 9ani si sapte luni decedeaza. Se face dezbaterea mostenirii la 3 Ha teren arabil obtinut prin reconstituirea dreptului de proprietate.Fiecare primesc cate un ha. dar cand unul din fii defunctului merge la arhiva Tribunalului pentru a obtine o copie dupa Decizia de Divort, notarul respectiv insinueaza ca s-ar putea ca defunctul sa fie bigam iar a doua casatorie sa fie declarata nula.
Mentionez ca locuinta a fost construita cu prima sotie si nu au facut partajul si in ambele cazuri cum se vor imparti intre mostenitori ( cei doi copii din prima casatorie si sa admitem, sotia supravietuitoare ) o casa de lcuit si 3 Ha teren arabil.
As dori va rog, sfatul unui avocat.....Multumesc cu anticipatie,
Trebuie sa aflati exact cum stau lucrurile. Dacă prima soţie doar a părăsit domiciliul a doua oară şi ulterior nu a mai intentat divorţ , înseamnă că , prin închieerea unei noi căsătorii a soţului, s-a creat starea de bigamie.
In ipoteza bigamiei sau poligamiei , dacă două sau mai multe persoane pretind drepturi succesorale în calitate de soţi supravieţuitori, moştenirea lăsată de defunctul bigam ori poligam sau cota-parte din această moştenire prevăzută de lege în favoarea soţului supravieţuitor în concurs cu diferitele clase de moştenitori legali, se împarte în mod egal între soţul din căsătoria valabilă şi cel sau cei inocenţi din căsătoria/căsătoriile nule, ei fiind deopotrivă de bună-credinţă.