Pentru un copil, rezultat din relatii de concubinaj, se poate fixa pensie alimentara fara ca parintii sa se fii judecat pentru incredintarea minorului si fixarea domiciliului acestuia?
Parerea mea este ca ar fi nelegal sa fixezi doar pensia de intretinere fara a tine cont mai intai de persoana la care este incredintat copilul, deci normal ar fi ca mai intai sa-l incredintezi pe minor unuia dintre parinti si doar apoi sa fixezi plata la care este dator celalalt parinte. Nu asa ar fi firesc?
Asa ar fi firesc ca in acelasi proces sa se stabileasca domiciliul, felul in care fiecare parinte exercita autoritatea parinteasca si felul in care fiecare parinte va contribui la intretinerea copilului, insa nu cred ca ar fi inadmisibilia o cerere numai pt plata pensiei.
Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(2) Daca minorul are un venit propriu care nu este indestulator, parintii au obligatia de a-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea sa profesionala.
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
Cel ce cere va motiva ca cel mic locuieste cu el si e singurul parinte care intretine copilul, celalalt nevrand sa participe, se va efectua si o ancheta sociala.