avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

buna seara, rog pe cineva sa-mi spuna daca: 1. am dat in judecata o firma pentru neplata salariilor pot cere instantei avocat din oficiu ?; 2. pot cere daune mai mari, intrucat au trecut 3 luni de cand am deschis procesul si firma nu da nici un semn de impacare?; 3. firma a fost verificata de itm si s-au descoperit multe nereguli care au fost sanctionate de itm( acte/pontaje semnate in fals). ar trebui sa deschid alt proces pentru fals in acte? timpul trece, am cerut daune morale de 1000 lei(destul de putin, spun eu), am fost nevoit sa fac cerere de reesalonare a datoriei la banca si prelungire a creditului cu 1 an din cauza lor ca nu mi-au dat salariul la timp...sincer nu sunt umblat prin tribunale, la proces nici nu prea stiu sa ma exprim, asa cum face un avocat. si am observat ca altfel se uita presedinta la o pleadorie de avocat fata de una de un om de rand.
multumesc...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 3 Decembrie 2012
1. Puteti cere insa cererea va fi respinsa.
2. Puteti cere si o dobanda legala precum si actualizarea sumei cu rata inflatiei.
3. Puteti formula plangere penala daca aveti un intere4s direct in cauza, respectiv daca vi s-a falsificat semnatura pe pontaje sau daca s-au facut alte falsuri referitoare la d-voastra. Nu e neaparat sa formulati si plangerea penala.

1. Referitor la un avocat ..... Puteti depune la instanta o cerere de acordare a ajutorului public judiciar ... astfel :
Art. 8 din OUG nr.51/2008 prevede :
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Art. 6 din OUG nr.51/2008:
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
....

Art. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul;
......

Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.

(2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune în vedere faptul că, în cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecată ale celeilalte părţi vor fi în sarcina sa, precum şi posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar în cazul prevăzut la art. 17 alin. (2).

(3) Instanţa poate solicita orice lămuriri şi dovezi părţilor sau informaţii scrise autorităţilor competente.


2. Art. 132 C.proc.civ.
La prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii precum si pentru a propune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii. Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
......
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
......

Asadar, trebuie sa ne spuneti daca a trecut sau nu aceasta data .... cate termene de judecata au fost pana in prezent ?

3. Puteti solicita instantei sa ceara de la ITM rezultatul controlului efectuat la acest angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu tp litigii in munca la petent sandoranca sandoranca dosarul inaintat la politie si mai departe la parchet ,, definitivat doar cu o amenda de 1000 lei,cand angajatorii au semnat decizia de concediere in fals,( de ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite aliceee aliceee Buna ziua. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea: Pana de curand (22.06.2012) am lucrat la o firma de pariuri sportive care se pare ca a uitat ca ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar - avocat cozma_mirela cozma_mirela \\"public\\" - nu pot edita titlul :) Buna ziua, Peste cateva zile am un proces pe civil, ,litigii de munca, prima infatisare pe fond. Crezusem ca ma ... (vezi toată discuția)