avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ajutor public judiciar - avocat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ajutor public judiciar - avocat

"public" - nu pot edita titlul :)

Buna ziua,

Peste cateva zile am un proces pe civil, ,litigii de munca, prima infatisare pe fond.
Crezusem ca ma descurc singura, dar aparand mai multe probleme in ultima clipa, m-am decis sa formulez o cerere de asistenta judiciara gratuita, fiindca nu-mi permit un avocat.

De pe portal.just am downloandat un model.
In model apare asa:
"ajutorul public judiciar prevăzut de O.U.G. nr.51/2008, în sumă de ... lei, pentru asistenta prin avocat".

Nedumeririle mele:
1 - Nu stiu ce suma as putea complecta acolo
2 - Citisem ca pot sa-mi aleg singura avocatul, "printr-un avocat numit sau ales" - cum il aleg?
3 - Maine, 2 mai nu se lucreaza la tribunal, iar luni am procesul - pot sa cer direct in fata instantei un avocat?

Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
cozma_mirela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:29, 1 Mai 2014
Dvs trebuie sa va angajato un avocat , care pentru serviciile prestate va cere un onorariu. Acest onorariu poate fi cerut sub forma ajutorului public judiciar.

Potrivit OUG 51/2008 :
- art.6 : , ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
...

Art. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul.
Dacă ajutorul public judiciar este solicitat într-un proces în curs, cererea sau, după caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se soluţionează, dacă legea nu prevede altfel, de completul învestit cu soluţionarea cererii principale.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare asistenta juridica agneta1977 agneta1977 cum pot obtine asigurare asistenta juridica (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar taxa timbru partaj MARIA2001 MARIA2001 Intr-un proces de partaj, care sunt conditiile pentru a beneficia de scutire sau reducere pentru taxa de timbru? Va multumesc frumos (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu tp litigii in munca la petent sandoranca sandoranca dosarul inaintat la politie si mai departe la parchet ,, definitivat doar cu o amenda de 1000 lei,cand angajatorii au semnat decizia de concediere in fals,( de ... (vezi toată discuția)