avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la un drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la un drept

la ce fel de prezumtie se refera art. 13 NCC? cu alte cuvinte: ce fel de prezumtie nu opereaza? De ce nu se prezuma renuntarea la un drept? Care este diferenta intre renuntarea la drept (titlul articolului) si renuntarea la UN drept?
Renuntarea la un drept se face in mod expres.

Adica renuntarea la un drept nu se prezuma sau nu se poate prezuma...ca sa fie mai clar...
Am inteles asta...intrebarea era ce tip prezumtie nu opereaza....adica ma ...gandesc ca ar fi o prezumtie legala nu ar opera, dar poate gresesc mergand pe ideea ca de ex.la mostenire daca nu renunti expres se prezuma ca nu ai renuntat la drept insa daca sa zice
comostenitorul aduce o dovada contrara valabila si ar proba ca celalalt renuntase nu s.ar putea vorbi despre o prezumtie relativa? Sau treaba e simpla in fapt se neaga doar operativitatea prezumtiei legale?
Nu este vorba de presumtii legale, ci de interpretarea oricarui act. Articol citat este asezat in interpretare si efectele legii. Aceste acte declaratii pot duce la o interpretarea ce cineva a renuntat, si acest lucru o interzise leguitorul, in asa fel incat nu exista niciun act, declaratia, ce nefiind direct si expres de renuntare la un anumit drept se poate interpreta ca o renuntare. De alta parte presumtiile legale nu se refera la reunutare de un drept, ci la mai multe aspecte, sau espete, de fapt pozitive, ca vinovatia (in caz de accident din cauza folosirea mijloace de transport ce genera risc), drept de proprietate (posesia echivale a titlu in anumite cazuri), etc.
"Între renuntarea la drept (titlul articolului) si renuntarea la UN drept" nu este nicio deosebire. Folosind articolul nehotărât "un", legiuitorul a vrut să întărească ideea că nu se referă la un drept anume, ci la oricare.
Apoi, manifestarea de voinţă în cazul renunţării la un drept trebuie exteriorizată în mod expres, iar nu şi tacit.
ªi, încă, nu poţi folosi prezumţia (ca mijloc de probă - cea simplă) pentru a dovedi o renunţare la un drept.
În fine, dacă legea (însăşi legea) prezumă că o anumită manifestare va fi considerată (va fi prezumată) ca fiind o renunţare la un drept, atunci înseamnă că ne aflăm în faşa unei norme juridice derogatorii de la regula generală potrivit căreia renunţarea la un drept nu se prezumă...
În exemplul tăui de mai sus cu moştenirea, comoştenitorul nu va veni cu o prezumţie, ci cu un înscris - mijloc de probă.
Totul pleacă de la faptul că prezumţia nu este decât un mijloc de probă. Acest mijloc de probă nu poate fi folosit pentru dovedirea unei renunţări la un drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Succesiunea la notariat Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma nemanifestarii optiunii succesorale in termen un succesibil este prezumat ca renuntator al mostenirii.Astfel as vrea sa va intreb daca aceasta ... (vezi toată discuția)