avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare in timpul casatoriei

Buna ziua,
Am o problema mai delicata pe care nu stiu cum sa o rezolv, daca ma puteti ajuta:

Tatal meu a fost casatorit, dar in fapt despartit de mama mea el fiind ingrijit de mine din 1995 pana in noiembrie 2008 cand a decedat. Tata era handicapat gr 1 cu insotitor, fiind nevazator si paralizat.
Mama a dobandit un imobil (ap cu 2 camere, in provincie) de la bunica mea (mama ei),prin vanzare cumparare in 2004 cand tata era in ingrijirea mea. Mama din 1992 are un concubin cu care este si in ziua de azi, la care am inteles ca ia facut acte viagera pe acest imobil . In urma succesiuni lui tata eu devin unic mostenitor prin renuntarea la mostenire a mamei.
Intrebarea mea este: Tata avea dreptul la acel imobil fiind dobandit in timpul casatoriei (trebuie trecut la masa succesorala??)
Mama avea cum sa faca concubinului .... viagera (nu stiu exact cum se numeste, stiu doar ca eu nu am voie sa il dau afara din casa cat traieste) atata timp cat era casatorita cu tata la acea data, iar imobilul a fost cumparat (contract de vanzare-cumparare) in timpul casatoriei lui, fara a avea acordul lui in acest sens ?

Sper ca m-am facut inteleasa cu situatia mea si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:11, 3 Februarie 2009
Fiind cumpărat în timpul căsătoriei, imobilul are statutul de bun comun. Odată cu dezbaterea succesiunii după defunctul tată se va stabili şi cota de bun propriu a soţului supravieţuitor, restul urmînd a intra în masa succesorală. Dacă nu s-a dezbătut succesiunea, mama dumneavoastră nu putea încheia un act de dispoziţie privind acel imobil. Nu putea să instituie doar prin voinţa ei vreun drept de uzufruct nici înainte de decesul soţului ei, nici după.

Dacă a încheiat totuşi un astfel de act după decesul soţului, soarta actului va depinde de un eventual partaj pe care îl puteţi cere fie odată cu dezbaterea succesiunii în instanţă, fie ulterior. Dacă instanţa vă atribuie imobilul, acel contract prin care mama a constituit dreptul de uzufruct se desfiinţează.
Multumesc pentru raspuns, la dezbaterea succesiuni mama vroia sa renunt eu in favoarea ei, dar notara a spus ca nu pot renunta copiii. In cazul acesta procentul lor ar reveni rudelor defunctului (a lui tata). Atunci mama a renuntat in favoarea mea eu fiind declarata unic mostenitor, dar acum la masa succesorala mama refuza sa imi dea contractul pe acel imobil, pe motiv ca tata nu are dreptul acolo.
Daca se face masa succesorala dupa tata, fara sa bag partea lui tata din acel imobil ce se va intampla? Mama ar vrea sa se casatoreasca acum cu acel concubin si banuiesc ca ar avea si el dreptul atunci la un procent din el.
Dacă imobilul este întabulat, iar în actul de v/c prin care a fost cumpărat imobilul s-a făcut menţiunea privind starea de persoană căsătorită a cumpărătoarei, se va ajunge oricum la un moment dat la necesitatea stabilirii cotelor care revin soţilor în urma încetării căsătoriei prin decesul unuia dintre ei şi la necesitatea obţinerii unui certificat suplimentar în succesiunea după tatăl dumneavoastră pentru partea din imobil care reprezintă cota lui.

Sigur, dacă mama se va căsători, cel puţin o cotă de 1/4 din bunurile ei vor reveni soţului (dacă ea va deceda înaintea lui).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot ataca uzufructul viager asupra casei mamei mele, care l-a dispus in favorea tatalui meu (al doilea sot al ei)? ficus63 ficus63 Ai mei au divortat cand eram minor si am fost crescut de tatal meu . Mama si-a construit casa dupa divortul de tata, dupa care la cativa ani s-a recasatorit cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune neefectuata seph0ra seph0ra Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 7 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)