In conformitate cu prevederile legale, un administrator poate sa se angajeze pe propria firma platind toate "darile legale" si, de asemenea poate vinde in magazinul propriu. El nu poate tine locul unor anumiti angajati specializati cum sunt persoanele autorizate de ITM sau de ISCIR daca nu are asemenea autorizari.
Deci, in concluzie, poti fi propriul angajat.
un consilier juridic
Sunt de alta parere. Daca esti asociat unic, nu poti fi si angajat la societatea ta.. Cine te angajeaza ? S.C. XYZ SRL, reprezentata prin d-lul ABC.. angajeaza pe d-lul ABC in functia de ...... . Nu e posibil. Nu ai cum sa te angajezi tu pe tine...
Nu te angajezi pe tine insuti, ci persoana juridica S.C. XYZ S.R.L angajeaza persoana fizica X. Este un act juridic realizat intre doi subiecti distincti. (cel putin o astfel de explicatie am primit si eu)
Da, dar daca esti asociat unic nu poti fii propriul tau angajat, desi persoanele sunt identitati diferite. Eu am incercat asta si nu am putut. daca tu reusesti, e OK. Mai intereseaza-te. Tine-ma la curent...
*** Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în 2004:
"Art. 284. - Încadrarea salariaţilor la societăţile comerciale se face pe bază de contract individual de muncă, cu respectarea legislaţiei muncii şi asigurărilor sociale.
Art. 285. - Dacă asociatul unic dintr-o societate cu răspundere limitată este şi administrator, poate beneficia de pensie ca la asigurările sociale de stat, în măsura în care a vărsat contribuţia la asigurările sociale şi pe aceea pentru pensia suplimentară."
***Lege nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale - Actualizata la 04.12.2004
"Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestaţii de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situaţiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public."
Pornind de la aceste prevederi legale, având în vedere că un contract de muncă este un act juridic bilateral (reprezintă voinţa concordantă a 2 părţi) şi contract sinalagmatic (dă naştere la drepturi şi obligaţii reciproce între părţi), chiar dacă aparent este vorba de 2 părţi distincte - societatea persoană juridică şi angajatul perosnă fizică - împrejurarea că reprezentantul pesoanei juridice - administrator - se regăseşte în persoana angajatului, contravine celor menţionate anterior.
Prin urmare, administratorul - asociat unic al unei S.R.L. nu poate fi şi salariat al acelei societăţi.
Av. Pitei Florina.