avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat unic administrator poate fi si angajat?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat unic administrator poate fi si angajat?

Am o micro cu un asociat unic care e si administrator. Exista vreo precizare (Lege, art.) care sa interzica asociatului sa devina si angajat al micro?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Username , utilizator 20:22, 18 Decembrie 2005
*** Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în 2004:
"Art. 284. - Încadrarea salariaţilor la societăţile comerciale se face pe bază de contract individual de muncă, cu respectarea legislaţiei muncii şi asigurărilor sociale.
Art. 285. - Dacă asociatul unic dintr-o societate cu răspundere limitată este şi administrator, poate beneficia de pensie ca la asigurările sociale de stat, în măsura în care a vărsat contribuţia la asigurările sociale şi pe aceea pentru pensia suplimentară."

***Lege nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale - Actualizata la 04.12.2004
"Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestaţii de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situaţiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public."

Pornind de la aceste prevederi legale, având în vedere că un contract de muncă este un act juridic bilateral (reprezintă voinţa concordantă a 2 părţi) şi contract sinalagmatic (dă naştere la drepturi şi obligaţii reciproce între părţi), chiar dacă aparent este vorba de 2 părţi distincte - societatea persoană juridică şi angajatul perosnă fizică - împrejurarea că reprezentantul pesoanei juridice - administrator - se regăseşte în persoana angajatului, contravine celor menţionate anterior.

Prin urmare, administratorul - asociat unic al unei S.R.L. nu poate fi şi salariat al acelei societăţi.
Din considerentele expuse de dl.av.Pitei , directiile ITM nu inregistreaza contractele de munca dintre SRL cu asociat unic si persoana fizica-asociat unic. Nu contest logica si valabilitatea rationamentelor expuse de dl.Pitei, dar refuzul inregistrarii acestor contracte de catre ITM mi se pare total nelegal din urmatoarele considerente:
1.N-am auzit de vre-o decizie de interpretare a art.5 din L.19/2000
2.Ne aflam in fata unei erori legislative, deoarece legiuitorul a nesocotit in mod vadit intelesul notiunii de contract.
3.Intentia legiuitorului a fost de a proteja social o categotie de contribuabili, iar in ceea ce priveste neconcordanta intre art.5 pct.IV din L.19/2000 si notiunea de contract din codul civil, primeaza intentia legiuitorului.
4. Pana la indreptarea acestei erori legislative, aceste contracte ar trebui sa aiba efecte depline, deoarece nu ITM stabileste daca o norma legala este sau nu este aplicabila
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2005
Nik, utilizator
Legea 31/1990 prevede in art.72 ca "Obligaţiile şi răspunderea administratorilor sunt reglementate de dispoziţiile referitoare la mandat şi de cele special prevăzute în această lege". Or, desi doctrina in materia contractului de mandat nu interzice actul cu sine insusi, atentioneaza totusi asupra "pericolulului neglijarii intereselor mandantului si/sau violarea de catre mandatar a obligatiei de loialitate fata de mandant". Un contract de munca semnat de aceeasi persoana atat ca angajator cat si ca angajat este din start pus sub semnul intrebarii.
nu stiu de ce va agitati atat sa va angajati, cand singurul lucru de care nu puteti beneficia ca singuri asociati este ajutorul de somaj?[:)]
EU AM GASIT LA PBL. TA O ALTA SOLUTIE:
SOCIETATEA A DESEMNAT UN AL DOILEA ADMINISTRATOR, CU PUTERI LIMITATE, PE O PERIOADA LIMITATA, CARE A SEMNAT CONTRACTUL DE MUNCA DIN PARTEA ANGAJATORULUI, IAR ASOCIATUL UNIC L-A SEMNAT DIN PARTEA ANGAJATULUI.
AM APLICAT METODA LA 4 SOCIETATI SI NU AU FOST PBL. LA INREISTRAREA CONTRACTELOR DE MUNCA LA ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Administrator vs angajat lexy3k lexy3k am un SRL (adicasunt pe cale sa il fac:) ) daca eu sunt administratorul si eu realizez toata munca mai am nevoie sa angajez pe cineva adica pot sa primesc eu ... (vezi toată discuția)
Asigurare somaj anacami2 anacami2 Este obligatoriu sa ai contract de asigurare pentru somaj?Cum se incheie? Nu se ia in calcul ca platesti contributia la somaj? (vezi toată discuția)