Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII .
In anul 2006( nov) am intrerupt contractul , acum vreau sa-l repun .
Mentionez ca nu am avut pierdere , vointa mea fiind aceea de a intrerupe contractul.
La Oficiu mi s-a spus ca pot plati asigurarea si la ( modic ) 1 leu , dar nu stiu baza legala .
Maine , daca nu ma ajutati azi , am sa aflu ceva de gen(...!!!)???...qwertzuiop
In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
1.persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
2.asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
3.administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
4.membri ai asociatiei familiale; 5.persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; 6.persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; Persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente; e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) proprietari de bunuri şi/sau arendaşi de suprafeţe agricole şi forestiere;
g) persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier;
h) membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură;
i) persoane care desfăşoară activităţi în unităţile de cult recunoscute potrivit legii şi care nu au încheiat contract individual de muncă; V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV; VI. persoanele care desfăşoară activităţi exclusiv pe bază de convenţii civile de prestări de servicii şi care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie.
O zi buna!
Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.