avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract Asigurat cu Casa de Pensii la 1 leu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract Asigurat cu Casa de Pensii la 1 leu

Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII .
In anul 2006( nov) am intrerupt contractul , acum vreau sa-l repun .
Mentionez ca nu am avut pierdere , vointa mea fiind aceea de a intrerupe contractul.
La Oficiu mi s-a spus ca pot plati asigurarea si la ( modic ) 1 leu , dar nu stiu baza legala .

Maine , daca nu ma ajutati azi , am sa aflu ceva de gen(...!!!)???...qwertzuiop

Multumescc mult !

Cel mai recent răspuns: Mariana Trufin , Consultant resurse umane 11:57, 17 Noiembrie 2009
In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
1.persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
2.asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
3.administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
4.membri ai asociatiei familiale;
5.persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; 6.persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
Persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente; e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) proprietari de bunuri şi/sau arendaşi de suprafeţe agricole şi forestiere;
g) persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier;
h) membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură;
i) persoane care desfăşoară activităţi în unităţile de cult recunoscute potrivit legii şi care nu au încheiat contract individual de muncă; V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV; VI. persoanele care desfăşoară activităţi exclusiv pe bază de convenţii civile de prestări de servicii şi care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie.
O zi buna!
Am intrebat la CJ Pensii. Din august 2007 , de cand nu mai exista acel plafon minim.......implicit te poti asigura la 1 leu.
Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii cas si cass ca si pfa? casandralin casandralin Pana in luna Noiembrie am avut contributiile la CAS si CASS platite de angajator ( aveam contract pe perioada nedeterminata) eu fiind si PFA. Incepand cu ... (vezi toată discuția)
Asigurare cas Doina Elena Doina Elena ma lamuriti si pe mine, va rog? Un salariat isi deschide si o mica afacere. Este obligat sa plateasca cas si la firma lui ca asociat? Merci (vezi toată discuția)
Contributii asigurari sociale reby reby Din anul 2005 realizez venituri ca si intreprindere familiala. Recent am primit o instiintare de la Casa de pensii cum ca figurez cu un debit de peste 8.000 ... (vezi toată discuția)