Pana in luna Noiembrie am avut contributiile la CAS si CASS platite de angajator ( aveam contract pe perioada nedeterminata) eu fiind si PFA. Incepand cu Decembrie nu mai am contract pe perioada nedeterminata( mi-am dat demisia). Cei de la Casa de Pensii mi-au spus ca trebuie sa vin sa inchei contract la ei pentru plata contributiei aferente pensiei. Care este minimul pe care se poate incheia contractul la CAS si care e la CASS-ul? Multumesc
Pentru CASS ( sanatate)
Persoane care exercită profesii libere sau sunt autorizaţi potrivit legii să desfăşoare activităţi independente
Calculul contribuţiei
cota de 6,5 % se aplica la venitul net realizat sau la norma de venit, dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar, dacă este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
Termen de plată
trimestrial, contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, dar nu mai puţin decât contribuţia calculată la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar, dacă este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
în situaţia în care contribuabilii, la finele anului 2005, au înregistrat pierderi sau au realizat venituri sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe ţară, diferenţa până la nivelul minim al contribuţiei se achită în termen de cel mult 60 de zile de la finele anului.
In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
1.persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
2.asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
3.administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
4.membri ai asociatiei familiale; 5.persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
6.persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; Persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente; e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) proprietari de bunuri şi/sau arendaşi de suprafeţe agricole şi forestiere;
g) persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier;
h) membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură;
i) persoane care desfăşoară activităţi în unităţile de cult recunoscute potrivit legii şi care nu au încheiat contract individual de muncă; V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV; VI. persoanele care desfăşoară activităţi exclusiv pe bază de convenţii civile de prestări de servicii şi care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie.
O zi buna!
am gasit in presa acum 1 an un articol despre o persoana cu statut de angajat si de pfa in acelasi timp care a primit somatie de plata pt plata CASS pe pfa din ultimii 3 ani si a dat statul in judecata exact pentru dubla impozitare, argumentul explicat fiind urmatorul : in caz de imbolnavire/spitalizare desi ar avea asigurare dubla nu primeste si ajutor medical dublu (2 paturi in spital, compensare dubla la antibiotice, supraveghere medicala dubla)
stie cineva ce s-a intamplat cu procesul care ar crea un precedent pt problema noastra?