avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferentieri la aplicarea OUG nr.148/2005?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferentieri la aplicarea OUG nr.148/2005?

Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea: in septembrie 2009, am nascut un baietel, si am depus dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, la care am primit decizie de respingere.Precizez ca nu am intreruperi pe cartea de munca situatia prezentandu-se astfel:din01.01.2004-31.01.2007am lucrat la firma noastra(am impreuna cu sotul un SRL) cu Contract de munca , din 01.02.2007-30.11.2008 am avut Declaratie de asigurare conform Lg.19/2000,din 01.12.2008 -10.05.2009 am lucrat din nou la firma noastra cu Contract de munca, iar din 11.05.2009-pana am nascut am lucrat la ONRC.In cele citite de mine in Ordonanta de Urgenta nr.148/2005, eu m-as incadra in art.1 lit.d., dumneavoastra ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: truta monica , utilizator 11:25, 12 Februarie 2010
Daca pentru perioada 01.02.2007 - 30.11.2008 ati avut Declaratie de asigurare inseamna ca ati realizat venituri impozabile ! Atentie poate ati avut contract de asigurare .

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala sau alocatie de sprijin, ce se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole si forestiere;
g) persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale sau activitati private in domeniul forestier;
h) membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura;
i) persoane care desfasoara activitati in unitatile de cult recunoscute potrivit legii si care nu au incheiat contract individual de munca;
V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV;
VI. persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari de servicii si care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie.
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare, in conditiile prezentei legi, si alte persoane care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1)sigurare care se incheie
Multumesc mult pentru raspus.Si da este declaratie de asigurare conform Lg.19/2000, prin care am declarat un venit de......, pentru care am platit contributia de asigurari sociale, dar cei de la Casa Judeteana de Pensii Harghita mi-au spus ca nu este valabila daca firma nu a platit impozit pe profit.Sunt in masura ei sa analizeze profitabilitatea firmei?In Ordonanta de Urgenta nr.148/2005, nu am gasit nimic legat de profitul firmei.
Problema este ca pt a beneficia de indemnizatie trebuie sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Practic problema e perioada sept.2008-nov.2008 ?! De ce ati renuntat la contractul de munca in 02.2007 ?
Inteleg ca nu se pot dovedi veniturile impozabile pe perioada 09.2008-30.11.2008 ,corect ?
Stiu si eu caz in care mamica are contract de asigurare din 1996 si cu toate ca in hg 1025 art.4 al.7 lit.p scrie ca daca"a realizat in sistemul public de pensii,pana la data de 1 ian.2006,perioade de stagiu pe baza de contract de asigurare sociala" se constituie perioada pt.cele 12 luni nu a beneficiat de indemnizatie !!!! La acelasi art. este mentionata perioada de somaj si ea se ia in calcul ! Ce sa faci,asa se interpreteaza la noi !
Intrebarea mea este daca dupa dumneavoastra as avea castig de cauza? Stiti cumva cazuri similare si care au fost rezultatele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract asigurat cu casa de pensii la 1 leu ContSters109653 ContSters109653 Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII . In anul 2006( nov) ... (vezi toată discuția)
Contributii cas si cass ca si pfa? casandralin casandralin Pana in luna Noiembrie am avut contributiile la CAS si CASS platite de angajator ( aveam contract pe perioada nedeterminata) eu fiind si PFA. Incepand cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor social pt vaduve pensionare maria51 maria51 pensia mea anticipata este de 516 ,o lei sotul meu este decedat,beneficiez de un ajutor banesc ?de la casa de pensi?primarie? va multumesc pt raspuns (vezi toată discuția)