avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SANCTIUNE CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SANCTIUNE CIM

buna seara
am urmatoarea situatie.Niste salariati ai companiei au adus un prejudiciu societatii de aproximativ 15000 euro(praline de ciocolata care nu au fost taiate perfect iar clientul le-a refuzat).Societatea se ocupa cu productie de ciocolata.Anul trecut s-a mai intamplat ceva asemanator dar s-a facut doar adresa informativa catre sectia de productie din care reiese ca eventualele pagube aduse din vina angajatilor din productie vor fi suportate de catre salariatii de acolo,din productie.Sunt in total 12 persoane .Cum poate societatea sa isi recupereze paguba de la ei?Care sunt etapele,procedura exacta si daca aare cineva modelul documentelor de care este nevoie.
Aceasta situatie se considera abatere disciplinara?sau eset considerata raspundere juridica cf capIII din CM.Societatea nu are are regulament internsi nici CCM (nu a fost cazul)
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: ana_maria1 , utilizator 02:47, 4 Decembrie 2012
Recuperarea acestui prejudiciu se poate face numai printr-o actiune in instanta impotriva salariatilor respectivi ...
Pasi sunt :
- constatarea si evaluarea prejudiciului, precum si stabilirea vinovatilor .
- promovarea actiunii in instanta la Tribunalul in raza caruia are sediul angajatorul, actiunea fiind scutita de taxe judiciare.

Raspunderea disciplinara poate fi cumulata cu raspunderea patrimoniala, daca savârsirea abaterii a produs o tulburare a disciplinei si, totodata, un prejudiciu unitatii.
Nu se poate retine din salariu ,cf art 254pct 3 din Codul Muncii?
Se poate retine, in baza acordului, doar pana la valoarea de 3500 lei (echivalent a 778 Euro) .... daca inmultiti cu 12 ati ajunge la 9336 Euro si pana la 15000 euro va trebui sa actionati in instanta pentru a va recupera diferenta...
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala angajat urgent ariana03 ariana03 Buna ziua, as dori sa stiu ce posibilitati am de a recupera un prejudiciu adus de un angajat prin neindeplinirea sarcinilor sale de serviciu, in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Încetarea cim pentru abatere disciplinară AdrianEV AdrianEV Bună ziua, Am următoarea situație, un angajat dorește să plece mai repede decât prevede preavizul. Conform CM și ROI, dacă un angajat refuză să ... (vezi toată discuția)
Se poate compensa diurna cu prejudiciul adus angajatorului? nyusziful nyusziful Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: am fost trimisi in judecata de un fost angajat al nostru fata de care a incetat de comun acord CIM-ul. El ne ... (vezi toată discuția)