avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala angajat urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala angajat urgent

Buna ziua, as dori sa stiu ce posibilitati am de a recupera un prejudiciu adus de un angajat prin neindeplinirea sarcinilor sale de serviciu, in cuantum de 10.000 euro.

Care sunt pasi pe care sa-i urmez? Trebuie sa fac si cercetare disciplinara?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:33, 29 Octombrie 2012
Cum prejudiciul este mare (mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie), nu aveti decat posibilitatea de a-l actiona in instanta.
Daca fapta respectiva constituie abatere disciplinara, trebuie sa faceti si cercetarea, numai ca aceasta nu va da dreptul sa ii retineti decat max. 10% pe 3 luni din salariul de baza cu titlu de sanctiune disciplinara.
Abaterea disciplinara nu angajeaza raspunderea patrimoniala a salariatului.
Buna ziua,

inainte de a-l da in judecata l-as pune pe angajat si sa dea niste declaratii despre modalitatea de producere a pagubei. Dupa ce va consulta un avocat, angajatul ar putea sa isi formuleze aparari de care veti fi surprins, astfel ca eventuale declaratii facute in scris de acesta ar putea sa fie extrem de utile.

Nu in ultimul rand TREBUIE sa solicitati odata cu actiunea si masuri asiguratorii pentru ca procesul va dura o vreme, timp in care angajatul ar putea sa isi ascunda bunurile ( vanzari fictive sau reale, depunerea banilor pe numele altor rude sau prieteni, etc.).

Zi buna,
Constantin Boncu
In cazul in care exista un tert, care m-a actionat pe mine ca si societate in instanta privind paguba adusa de angajatul meu nu pot sa merg pe calea unei actiuni in regres indreptate impotriva acestuia din urma?
costiboncu a scris:

Buna ziua,

inainte de a-l da in judecata l-as pune pe angajat si sa dea niste declaratii despre modalitatea de producere a pagubei.

Exact, cum dovediti paguba materiala, din moment ce e obligatia angajatorului sa dispuna sarcinile corespunzator pregatirii profesionale, si se ocupa de functionarea mediului de lucru, de formarile profesionale, s.a.m.d.

Era chiar neasteptata paguba din moment ce l-ati angajat, l-ati evaluat, l-ati format (sau nu), s.a.m.d.? :)
ariana03 a scris:

In cazul in care exista un tert, care m-a actionat pe mine ca si societate in instanta privind paguba adusa de angajatul meu nu pot sa merg pe calea unei actiuni in regres indreptate impotriva acestuia din urma?

Ba da, puteti. Actiunea va avea succes daca veti demonstra culpa salariatului pentru prejudiciul pretins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)
Se va mai face cercetarea disciplinara ? + ce măsuri se vor lua în cazul lipsurilor în gestiune ? oanaportar oanaportar Bună seara.! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu câteva sfaturi privind următoarea situație: - gestionarul a recunoscut prejudiciul adus ... (vezi toată discuția)
In legatura cu contractul de munca intr-o firma privata vally16 vally16 Este posibil sa fiu dau afara din firma respectiva daca mi se aduc acuzatii false impotriva mea precum ca am tipat la o persoana in limita bunului simt ???? (vezi toată discuția)