1. - se mai impune cercetarea disciplinară când situația este asumată de gestionar?
Nu este obligatorie si cercetarea disciplinara a salariatului.
2 .- care sunt măsurile care se impun a fi luate, conform legislației, în cazul lipsurilor în gestiune ?
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.
Potrivit art.254 C.mun., salariatul răspunde patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca sa. Când se constată astfel de cazuri, angajatorul poate solicita salariatului în cauză, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei,
recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. În prezent, valoarea salariului brut pe țară este de 2230 de lei (de la 1 ianuarie 2020), astfel, pentru a putea fi folosit acordul părților pentru recuperarea prejudiciului,
contravaloarea acestuia nu trebuie să depășească 11150 de lei.
In situatia in care prejudiciul are o valoare mai mare, angajatorul se poate adresa instantelor judecatoresti competente in vederea recuperarii prejudiciului produs de salariat.- Tribunalul in raza caruia are sediul social.
In acest caz, sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat sa prezinte toate dovezile necesare in apararea sa.