Buna ziua,
Intrebarea mea este urmatoarea: am fost trimisi in judecata de un fost angajat al nostru fata de care a incetat de comun acord CIM-ul. El ne solicita diurna aferenta lui pentru lunile mai si iunie 2012. Insa in aceleasi luni, el ne-a cauzat noua un prejudiciu, fiind inregsiatrat la forma noastra cu motorina nejustificata, si amenda, care ar fi cat diurna restanta. In acest caz, putem noi sa ne aparam aratand ca am facut compensarea diurnei cu prejudiciul cauzat? Este legal, chiar daca nu am facut cercetare disciplinara pt ca CIM a incetat de comun acord? Va multumesc
Dvs. trebuia sa angajati raspunderea patrimoniala fie prin acordul partilor pentru suma de 3500 lei, fie actionandu-l in instanta:
Codul muncii:
Art. 169. - (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Art. 254. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Raspunderea patrimoniala nu este totuna cu raspunderea disciplinara.
practic....in nicio baza.
Adica, s-a desfacut CIM de comun acord. El ne-a cauzat noua un prejudiciu, constand in motorina nejustificata (practic furt de motorina). De asemenea a luat o amenda, ptr ca nu a respectat reguli de circulatie. Si atunci, la desfacerea CIM, am spus asa: compensam datoriile sale cu diurna noastra. Sumele sunt oarecum echivalente. Ce avem noi de recuperat de la el este chiar mai mult, dar am lasat de la noi, doar ca sa nu mai avem procese. El ne-a dat in judecata. Acum practic...noi va trebui sa ii platim diurnele respective. Nu? (mai precizez ca salariul i-a fost achitat in integralitate pana la lichidare)
Dar...oare daca deschidem o actiune in raspundere patrimoniala pt motorina sa nejustificata? Asa va merge?
Va multumesc frumos pentru sfaturi.
Daca v-a dat in judecata , trebuia sa introduceti o cerere reconventionala ... in acest sens, se putea face pe calea instantei de judecata compensarea ...
Da, se poate promova o actiune in instanta pentru angajatea rasunderii patrimoniale - lipsa motorina ... la cerere va trebui sa atasati copii de pe catele care constata crearea prejudiciului de catre acel salariat .
hmmm...miercuri am avea termen. e tardiv oare sa introducem reconventionala? Si este sigur legal acest lucru? Adica...ar fi mai eficient oare sa fac o actiune in rasp patrimoniala decat reconventionala? Va multumesc frumos