In acest caz care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul?
- a 5-a zi care este redusa ce regim juridic are?
- in regimul respectiv de lucru , oricare zi poate sa fie a 5-a zi redusa, nu de regula vinerea?
- in regimul de lucru redus de la 5 la 4 zile pe saptamana angajatorul te poate cheama la servici de exp: intr-o saptamana 2 zile de 12 ore si urmatoarea zi sa te lase liber?
- Poate fi graficul de lucru aleatoriu...doar sa indeplineasca conditia de numar de ore saptamanal si implicit lunar pentru regimul de lucru respectiv? In consecinta, te poate aduce la lucru sambata , duminica si luni , marti de exp. sa te lase liber?
- Exista si alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul in afara efectuarii graficului de lucru in asa fel incat sa se realizeze orele lunare sau saptamanale pentru regimul de lucru respectiv?
Condititile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorii, conform art, 52(3): sa isi reduca temporar activitatea, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare.
Aceasta zi reprezinta o zi libera neplatita.
Avand in vedere ca legea nu mentioneaza care zi sa fie libera, ramane la alegerea angajatorului care zi va fi libera.
Din textul de lege se intelege ca trebuie sa fie cate o zi in fiecare saptamana, astfel incat sa fie vorba de reducere de la 5 la 4.
As zice ca poate fi o alta zi in fiecare saptamana, daca exista in graficul agreat cu reprezentantii salariatilor, si se respecta faptul ca e o zi libera pe saptamana de lucru. Deci trebuie sa fie vorba de o zi din cele 5 care sunt in mod normal lucratoare, nu de un numar de ore corespunzator acelei zile
Condiitiile care trebuie indeplinite le-am mentionat mai sus.
Gasiti mai jos si textul de lege.
Art. 52 - (3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Am inteles ca a 5-a zi, cea libera, trebuie sa fie dintre cele lucratoare saptamanal. Dar in cele patru zile pentru care se face pontajul, in regimul de lucru de la 5 la 4 zile, se poate ca angajatorul sa faca graficul cu mai mult sau mai putin de 8 ore pe zi, de exp:
luni- zi suspendata (el trece -CFP);
marti- 4/(8 ore noapte-miercuri);
joi- liber;
vineri- 8;
sambata- 12;
duminica- liber;
Deci in concluzie, este legal sa lucrezi 4 sau 12 ore intr-o zi, sau ore de noapte, in regimul de lucru respectiv?...Te poate chema intr-o zi "nelucratoare" (sambata si duminica) la lucru si intr-o zi lucratoare sa-ti dea liber?
Multumesc!
Si eu asteptam sa isi dea cu parerea cineva care a intalnit practic situatia. Se pare ca nu a fost nimeni..
Eu personal as zice, din interpretarea legii, ca trebuie sa fie o zi libera, adica o zi de 8 ore, din cele 5 care sunt in mod normal lucratoare. Adica eu inteleg ca programul ramane pentru toate zilele de 8 ore pe zi, dar o zi nu se vine la lucru. De asemenea, inteleg ca nu se poate ca angajatul sa fie chemat in zilele nelucratoare, ci doar in cele lucratoare, si nu se poate ca o zi sa fie de 4 ore iar alta de 12.
Eu asa inteleg legea, dar nu pot garanta pentru interpretare pentru ca nu am intalnit practic situatia.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Interpretarea dumneavoastra este in spiritul legii...din pacate patronii o interpreteaza cum vor ei, de aceea legea ar trebui sa cuprinda si asemenea detalii.
Daca intr-o asemenea situatie pe care am expus-o mai sus se face o reclamatie la inspectoratul teritorial de munca,... oare din experienta dumneavoastra, se poate avea castig de cauza macar sa se revina la regim normal(legal), pentru perioada de lucru cu 4 zile pe saptamana (chiar daca fabrica, in regim normal de lucru e cu flux continuu, adica se lucreaza in ture de 12 ore)? Nu trebuie sa se trimita periodic un pontaj la inspectorat? Cei de acolo daca vad acel grafic nu considera ca e ilegal? Sau sunt mana in mana cum se intampla adesea si degeaba faci o sesizare ca de fapt doar tie iti faci rau...?
Multumesc.
Nelamurire
luca ioan
Buna ziua
Lucrez intr-o unitate cu regim special( statut special). La inceputul anului directorul unitatii este obligat potrivit legii( art45 si .46 din ... (vezi toată discuția)