avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul semnarii contractului de vanzare-cumparare de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul semnarii contractului de vanzare-cumparare de catre cumparator

Buna ziua,

In octombrie 2012, s-a facut un ante-contract de vanzare-cumparare cu plata unui avans din pretul total al imobilului. Imobilul ce face obiectul vanzarii-cumpararii este un imobil vechi si cumparatorul a vazut acest lucru cand a venit in multiple ocazii sa il vada INAINTE de semnarea ante-contractului la notar. Inainte de semnarea ante-contractul din pretul de vanzare s-a facut o reducere de pret asupra careia partile s-au inteles.

Cand a fost platit avansul, imobilul a fost predat de vanzator catre cumparator in baza unui proces verbal in care cumparatorul nu a avut nicio obiectie. Dupa 2 luni de locuire in imobil, cumparatorul a achitat intregul pret al vanzarii si ulterior achitarii pretului intreg, s-a mai facut o reducere de pret asupra carora partile au convenit. In prezent, dupa ce s-a stabilit data semnarii contractului de vanzare-cumparare si s-a vorbit si cu notarul, cumparatorul refuza sa semneze contractul pe motiv ca vanzatorul ar trebui sa mai scade din pretul care deja a fost achitat integral pe motiv ca sunt infiltratii intr-o parte a acoperisului. Aceste infiltratii au fost recunoscute de vanzator de la inceput si acesta s-a obligat sa le repare in schimb cumparatorul nu vrea reparatii si refuza orice furnizor de servicii din motive cel putin puerile.

Astfel, luand in considerare ca pretul imobilului a fost de 2 ori diminuat, odata in faza negocierilor si inca o data dupa semnarea ante-contractului, vanzatorul a aratat buna-credinta in vederea ameliorarii infiltratiilor (singurul lucru de care s-a plans cumparatorul dupa 2 luni de utilizare a imobilului) si, cand s-a ajuns in faza semnarii contractului si notarul pregatise toate documentele cumparatorul refuza sa semneze contractul pentru ca mai vrea o reducere de pret, va rog sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz. Mentionez ca pretul imobilului este aproape la fel cu categoria de pret data notar in baza listelor (luand in considerare suprafata, vechimea constructiei, etc.)

Vanzatorul poate introduce o actiune pentru vicii ascunse? Daca da, ar avea sanse de castig?
Cel mai recent răspuns: Catalina Cibotariu , Avocat 14:44, 4 Decembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
da poate.
iata cum procedati:
1. consultati un avocat - ii aratati toate documentele pe care le-ati facut pana acum
2. faceti actiune in instanta pentru ca instanta, prin hotararea ce va pronunta sa constate intervenita vanzarea cumpararea
Ma scuzati, voiam sa intreb daca cumparatorul poate introduce actiune pentru vicii ascunse.

In momentul semnarii ante-contractului, in fata notarului, s-a consemnat si plata avansului. PREDAREA imobilului s-a facut in baza unui proces verbal - conditii de predare care au fost stipulate si in ante-contract. In ante-contract s-a specificat clar ca dreptul de proprietate se transmite in momentul achitarii integrale a pretului. Totodata, in ante-contract s-a specificat clar ca cumparatorul trebuie sa achite diferenta de pret pana la data de 1 mai 2013, moment in care se va perfecta si contractul de vanzare-cumparare.

Reducerea de pret a fost consemnata in fata notarului si restul de bani au fost achitati de cumparator prin virament bancar.

Repet: cumparatorul refuza semnarea contractului de vanzare-cumparare in conditiile in care dumnealui a ales notarul si dumnealui a facut programarea pentru semnarea contractului. Cand partile au ajuns in fata notarului, cumparatorul a refuzat sa mai semneze contractul de vanzare-cumparare.
nefertirising a scris:

Vanzatorul poate introduce o actiune pentru vicii ascunse? Daca da, ar avea sanse de castig?


Are sanse zero. Cum sa introduca vanzatorul actiune pentru viciile ascunse ale propriului bun pe care l-a vandut sau este in procedura de vanzare? Eventual vanzatorul garanteaza pentru viciile ascunse. Este anormal, eu sa vand o casa si sa introduc actiune ca ii curge apa in cap prin tavan cumparatorului meu!
Cumparatorul poate promova o astfel de actiune in constatarea viciilor ascunse, nu vanzatorul.

@nastase_cristian: trimiteti utilizatoarea la avocat insa nu ati sesizat ca cea care a formulat intrebarea este inscrisa ca avocat? :hm:


Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
am rectificat intrebarea...gresisem initial

Cumparatorul poate introduce actiune pentru vicii ascunse? Ce sanse de castig ar avea?


Da, sunt avocat dar nu practic dreptul sau procedura civila:)

Alte discuții în legătură

Contract la notar katalyna76 katalyna76 Buna ziua! Va rog spuneti-mi si mie in baza caror documente intocmeste notarul contract vanzare cumparare intre mine (potential cumparator), si dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Obligatie de reparatii Cristina24252627 Cristina24252627 Recent am cumparat o casa, in timpul renovarilor (dat jos tencuiala, gresie s.a.m.d) am descoperit ca sunt infiltratii de apa in preteti. Casa vecina (spate in ... (vezi toată discuția)
Intreruperea furnizarii energiei electrice Victor76 Victor76 Buna seara! Problema noastra a inceput cu intocmirea unui Antecontract de vanzare-cumparare si achitarea unui avans in suma de 54.000 Euro pentru un imobil ... (vezi toată discuția)