Recent am cumparat o casa, in timpul renovarilor (dat jos tencuiala, gresie s.a.m.d) am descoperit ca sunt infiltratii de apa in preteti. Casa vecina (spate in spate cu a noastra) a fost recent demolata (anul trecut), de unde si cauza infiltratiilor. Intrebarea mea este daca putem obliga vecinii sa imparta sau sa plateasca integral cheltuielile de izolare a peretului expus?
Da, puteți obliga vecinii sa va repare prejudiciul suferit în temeiul răspunderii civile delictuale.
O a doua posibilitate pe care o aveți e sa solicitați vânzătorului sa va repare prejudiciul (dacă acele infiltratii existau la momentul la care imobilul v-a fost predat) . Menționez ca infiltratiile de apa la care va referiti au natura unor vicii ascunse ale imobilului, iar vânzătorul răspunde pentru acestea in temeiul art. 1707 Cod civil, potrivit caruia:
"(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic."