avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Neinregistrare platitor tva Asociatie non-profit
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Neinregistrare platitor tva Asociatie non-profit

Buna ziua,

O asociatie non-profit incaseaza contravaloarea cotizatiilor lunare ale membrilor timp de cativa ani.
Acum 6 ani a inceput sa presteaze aceleasi servicii dar nu numai membrilor, ci si altor persoane juridice din aceeasi arie de activitate, obtinand venituri pentru care s-a calculat impozit pe profit, dar nu s-a inregistrat ca fiind platitoare de TVA, cifra de afaceri depasind 35.000 eur plafonul de TVA.
La vremea respectiva raspunsurile primite de la administratiile financiare cat si de la alte persoane din domeniu erau ca "faptul ca obtineti alte venituri care nu sunt scutite de calculul impozitului pe profit nu conduce la concluzia ca ar fi taxabile cu TVA, ca asocatia nu obtine venituri de natura comerciala, ca activitatea nu provoaca distorsiuni de concurenta, ca nu se urmareste realizarea profitului, ca veniturile realizate cu aceste persoane altele decat membrii sunt acesoriile activitatii principale"
Acum vazand valoarea penalitatilor si a dobanzilor practicate de anaf.... revin cu ingrijorarea mea...
Ce sfaturi imi dati? Precizez faptele mai sus mentionate s-au intamplat incepand de acum 6 ani, de 2 ani incoace asociatia incaseaza numai cotizatiile membrilor.
Cel mai recent răspuns: cosmic_route , utilizator 14:49, 4 Decembrie 2012
Raspunsul primit pentru tva ramane in continuare valabil, mai ales ca inca nu ati inceput sa desfasurati si alte tipuri de activitati economice (sau sa solicitati fonduri europene pentru diferite proiecte avandu-i ca beneficiari pe membrii asociatiei) in asociatie. Nu e nevoie sa va inregistrati ca platitor de tva.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
george-neagu, moderator
Multumesc pt raspuns Dle Neagu, nu am solicitat fonduri europene iar activitatile economice desfasurate sunt din aceeasi arie, nu sunt de alte tipuri, sunt accesoriile activitatii principale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatiile pot avea profit? Josephine_Morrani Josephine_Morrani Infiintez o asociatie si doresc sa lucrez ca angajat la proria asociatie dar sa am si alti angajati. Evident, oferind niste servicii, vom avea un profit. Logic ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie (ong) Alexa02 Alexa02 Buna ziua, Doresc sa infiintez o asociatie non-profit , dispun de fondurile necesare infiintarii insa nu si de cheltuielile de promovare a primei campanii ... (vezi toată discuția)
Asociatie nonprofit- scoala mrbal mrbal Se poate ca o asociatie nonprofit sa aiba activitate de instruire elevilor -scoala ( conform actului constitutiv) ? Membrii elevi pot plati sume lunare ... (vezi toată discuția)