avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatiile pot avea profit?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatiile pot avea profit?

Infiintez o asociatie si doresc sa lucrez ca angajat la proria asociatie dar sa am si alti angajati. Evident, oferind niste servicii, vom avea un profit. Logic este ca atunci cand ai angajati, sa ai si un profit din care ii platesti.

1. Cum pot stabili preturi pentru serviciile oferite de asociatie cand legea spune ca o asociatie nu are profit?
2. O asociatie poate fi si intreprindere individuala?

Vom concura pt fonduri europene. O data castigat proiectul, membri asociatiei vor fi remunerati, ei dedicandu-si tot timpul scopului asocietie, iar serviciile oferite vor fi gratuite, fiind sponsorizate prin aceste fonduri europene.

3. Daca nu vom castiga nici un proiect pe fonduri europene, cum putem obtine un profit astfel incat sa ne putem intretine si sa ne dedicam tot timpul, energia si pasiunea, indeplinind obiectivele asociatiei?
Cu alte cuvinte, cum putem trai decent, ca fiind angajati la propria asociatie?
4. Asociatia plateste impozite catre stat? Care sunt procentele?


Va multumesc,
Astept cu inters parerile dvs.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:58, 20 Aprilie 2015
mai întâi că nu știți ce e ăla profit. salarille nu se plătesc din profit.
Daca va referiti la asociatia cu personalitate juridica constituita pe og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, ele pot avea profit numai ca acest profit nu se distribuie membrilor ci ramane in asociatie pentru atimgerea scopului si obiectivelor pentru care aceasta s-a infiintat.
Daca discutati de asociiatie fara personalitate juridica care tine contabilitate in partida simpla, atunci venitul net obtinut in anul fiscal precedent se imparte catre membrii ce au format asociarea dupa retinerea si virarea la stat a impozitului pe venit.
Referitor la posibilitatea de a atrage fonduri euro[pene, e bine ca mai intai sa studiati cateva ghiduri pentru liniile de finantare care sunt deschise acum si sa vedeti ce beneficiari sunt eligibili de obicei si daca ce doriti dumneavoastra sa faceti se incadreaza acolo.
Dle Gicu,
Probabil ca nu stiu ce "e ala profit". De ce nu ma lamuriti dvs. Ar fi minunat daca ati aprecia minimum de informatii pe care il detin, chiar daca gresesc. In domeniul meu de activitate sigur grestiti si dvs. Tocmai de aceea am pus aici acest set de intrebari. Ma gandeam ca dvs si altii ca dvs imi pot da un raspuns de ajutor.
Multumesc.

Dle George Neagu,
Va multumesc pt raspuns. Am sa va dau detalii despre ceea ce doresc sa fac in speranta ca ma veti lamuri:
Infiintez o asociatie care aduce pe piata terapii noi si oameni specializati atat din Romania cat si din strainatate pentru persoanele cu dizabilitati. Pana la castigarea unui proiect pe fonduri europene care sa ne permita sa ne desfasuram la standardele dorite, noi ne dorim sa oferim serviciile noastre acestor persoane (sunt persoane cu un anumit tip de handicap). Stiu ca, o data castigat un proiect pe fonduri europene, vom fi remunerati pt serviciile noastre (ca voluntari nu ne-ar permite timpul), desi si in prezent facem voluntariat de cativa ani.

Planul ar fi urmatorul: inchirierea unui spatiu in care sa desfasuram respectivele activitati de recuperare pentru care familiile celor ce beneficiaza de acest tip de tratament, platesc.
Cum am putea functiona ca asociatie, astfel incat sa ne incardam in formele legale?
Caut o solutie: sa ne facem toti PFA desi suntem membri ai acestei asociatii?
Toata experienta acumulata din lucrul cu aceste persoane o dorim a fi incadrata in asociatie.
Cautam o solutie care sa ne ofere posibilitatea de a munci cu forme legale si de a ne ocupa si de cateva ore de voluntariat intr-un spatiu adecvat si sub umbrela asociatiei pe care o infiintam.
O data obtinute fondurile europene, acesta va fi jobul nostru si nu vom mai percepe taxe pentru munca depusa, insa pana atunci....este necasar sa ne intretinem pe langa voluntariatul facut.
Va multumesc.
non-profit e sinomim cu fara scop patrimonial si cu nelucrativ si inseamna a SCOPUL persoanei juridice nu este obtinerea de profit, cum e prin definitie cazul a operatorii economici, nu ca ONG-ul nu are voie sa desfasoare activitati economice si sa faca profit. Doar ca acel profit din activitatea economica, la fel ca excedentul eventual din cea non-profit, nu se pot distribui ca dividente, ci trebuie consumate de asociatie confirm scopuli ei.... inclusiv platind salariile personalului....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neinregistrare platitor tva asociatie non-profit cosmic_route cosmic_route Buna ziua, O asociatie non-profit incaseaza contravaloarea cotizatiilor lunare ale membrilor timp de cativa ani. Acum 6 ani a inceput sa presteaze ... (vezi toată discuția)
Poate exista un ong care să realizeze case pentru membrii săi? Andr@ Andr@ Poate fi înființat un ONG care, printre altele, să realizeze efectiv și case pentru membrii săi? Scopul și obiective statutare ale asociației ar fi ... (vezi toată discuția)
Asociatie culturala Crinisor Crinisor Buna ziua, va rog sa imi spuneti: asociatia ce contracte poate incheia, ce colaborari poate avea cu pj/pf? Membrii ei ca sa fie renumerati, trebuie sa ... (vezi toată discuția)