avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca

un salariat,LM pensionat la limita de varsta in aug.2004 ridica de la Casa de Pensii ambele Decizii de Pensii.Refuza sa inmaneze societatii una dintre decizii pana la aceasta ora,si isi tot ia concediu medical .Casa de pensii a facut la cererea noastra,o adresa prin care ne comunica ca nu ne poate da o Decizie de pensie in copie,dar ne comunica data pensionarii .Angajatorul vrea sa inceteze contractul de munca acestui salariat,de drept,conf.art.56dCM .Cum pot face acest lucru daca este mereu in concediu medical,este pensionat din august 2004 si societatea nu are o decizie de pensie?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 15:23, 13 Aprilie 2005
O situatie destul de complicata....
Daca se citesc cu atentie Art 56 lit "d" din Codul muncii si Art 41(6)/ Legea nr 19/2000, se observa contradictia acestora:
In Codul muncii se stipuleaza ca CIM inceteaza de drept, si in Lg 19 se stipuleaza ca CIM inceteaza dupa primirea deciziei.
(dintre institutiile abilitate sa dea un raspuns oficial, pana acum eu nu am primit nici un raspuns)
*** In situatia cazului dvs, in afara de faptul ca CJP avea obligatia sa va transmita decizia de pensie, eu consider ca e bine sa-i incetati CIM prin pensionare, dupa prezentarea ultimului certif de concediu medical.
avand in vedere faptul ca concediul medical este o situatie de incapacitate a salariatului, fapt ce conduce la suspendarea contractului de munca si la imposibilitatea incetarii in orice mod al acestuia, trebuie verificata veridicitatea concediului medical, cu respectarea zilelor maxime posibile. parerea mea este ca acest concediu este deja pe terminate si apoi numai o comisie medicala il mai poate prelungi
CIM poate înceta în două modalităţi: prima modalitate se referă la încetarea de drept a contractului individual de muncă la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind vîrsta standard şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii, iar cea de-a doua modalitate, se referă la încetarea de drept a CIM la data primirii deciziei de pensionare pentru LV ori invaliditate a salariatului, potrivit legii.
În situaţia salariaţilor care îndeplinesc cumulativ condiţiile privind vîrsta standard şi stagiul minim de cotizare, CIM va înceta de drept la data primirii deciziei de admitere a cererii de pensionare.Textul art. 56 lit.d) este de natură să protejeze interesul salariatului şi să asigure stabilitatea raportului juridic de muncă în cazul în care nu sînt îndeplinite condiţiile de pensionare.
În situaţia salariaţilor care nu depun cerere de pensionare în interiorul termenului de 90 de zile prevăzut de art. 167, contractul de muncă al acestora va înceta de drept la data expirării acestui termen, astfel că, angajatorul nu va face decît să constate încetarea de drept a CIM.
Situaţia este dificilă.
Dacă vi s-a confirmat de către casa de pensii că s-a emis decizie de pensionare trebuia să-i comunicaţi constatarea încetării de drept a contractului de muncă.
Dacă aţi fost de acord cu continuarea raportului de muncă devin incidente dispoziţiile art. 16 din CM potrivit căruia în situaţia în care CIM nu a fost încheiat în formă scrisă se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice mijloc de probă.
Se poate considera că aveţi un salariat cumulard iar Codul muncii nu conţine reglementări cu privire la încetarea CIM încheiat ulterior pensionării.
Ar fi bine dacă v-aţi adresa CNPAS Bucureşti.
Verifica sa vezi daca incetarea cim nu opereaza odata cu depunerea dosarului de pensie ( eu parca asa stiam).
Desfai CIM -ul, dar vezi ca pe perioada concediului medical acesta este suspendat si nu se poate opera asupra lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)
Codul muncii eu_fac_viitorul eu_fac_viitorul Art. 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a ... (vezi toată discuția)
Pensie boala Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, Un salariat ( care a fost in medical 18 luni ) a primit de la comisia de expertiza decizia privind pierderea in totalitate a capacitatii de munca ... (vezi toată discuția)