avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie boala

Buna ziua,

Un salariat ( care a fost in medical 18 luni ) a primit de la comisia de expertiza decizia privind pierderea in totalitate a capacitatii de munca si incadrarea in gradul II de invaliditate. Urmeaza sa depuna dosarul ptr. pensionare pe caz de boala.
Din aceasta luna nu mai beneficiaza de concediu medical. Pana la primirea deciziei de pensionare ar trebui sa ii fie suspendat contractul de munca. Persoana in cauza prefera incetarea acestuia, avand in vedere ca in concediu fara plata nu i se platesc contributiile la stat, deci nu reprezinta vechime in munca.
Intrebarea este: de la ce data i se va calcula pensia - din ziua incetarii contractului sau de la data primirii deciziei de pensionare ?
Va fi afectata de faptul ca i se incheie CIM-ul cu acordul partilor, tinand cont de faptul ca nu putem folosi ca temei de incetare art.56, alin.1,lit.c din Codul Muncii pana nu se primeste decizia de pensionare de la casa de pensii ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Danyella_tm , utilizator 08:17, 14 Mai 2014
~ Conținut șters la cerere ~
de la data primirii Deciziei de incadrare in Gradul II de invaliditate, NU mai poate continua activitatea.

* Avand in vedere incadrarea sa in grad de invaliditate, unitatea nu are dreptul sa primeasca la munca o persoana care nu este apta de munca din punct de vedere medical urmand a-i inceta contractul de munca in temeiul art.61 lit. (c), coroborat cu art. 27 alin. (1) din Codul muncii. Salariatului i se va acorda un preaviz de 20 de zile conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii.
* Daca solicita incetarea cu acordul partilor cu prima zi dupa expirarea concediului medical si depune dosarul de pensie, va primi pensie de la acea data
Multumesc pentru raspunsuri.

Da Slavinia, contractul inceteaza de drept in situatiile prezentate, insa pana la data comunicarii deciziei de pensionare salariata NU poate continua activitatea, fiind incadrata in gradul II de invaliditate. Pe de alta parte, nu mai beneficiaza nici de concediu medical, astfel incat sa aibe contractul activ pana la primirea deciziei. Variantele erau suspendarea sau incetarea acestuia.

Intrebarea era de la ce data va primi pensia daca ii va inceta contractul cu art.55 lit.b.
Multumesc Bruta ptr. lamuriri.
Contractul de munca trebuie sa inceteze cu ultima zi de concediu medical. Daca dosarul de pensie e depus in termen ( 30 zile de la data primirii deciziei medicale) pensia va fi pusa in plata cu data urmatoare incetarii concediului medical.
Daca nu ii incheiati contractul de munca asa cum am precizat, persoana respectiva va avea probleme pt ca pe langa faptul ca pensia i se va pune in plata cu data incetarii contractului de munca in caz de spitalizare trebuie sa plateasca spitalul, el nefiind asigurat.
Nu e nici o problema daca ii incetati contractul prin acordul partilor.
Multumesc frumos Gabi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de la care se plateste pensia pentru invaliditate mihaela_1968 mihaela_1968 Un salariat a primit decizia de la comisia de expertiza prin care a fost incadrat in gradul II de handicap, avand concediu medical pana pe 18.02.2014. Deoarece ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe care de boala. Alexxa2 Alexxa2 Buna ziua. In cadrul societatii unde lucrez avem o salariata care pe data de 07.03.2012 face 180 de zile de concediu medical. A venit la firma si a spus ca o ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate si activitate RSB RSB Dupa primirea deciziei medicale(invaliditate grad III),un angajat poate sa lucreze conform contractului de munca,pana la primirea deciziei de pensionare? La ... (vezi toată discuția)