avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCC - vechime in specialitate - atestare Ministerul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCC - vechime in specialitate - atestare Ministerul Muncii

Buna ziua,
are cineva un raspuns favorabil de la Ministerul Muncii care sa ateste ca perioada de concediu crestere copil reprezinta vechime in specialitate si inainte de 01.01.2012? Am inteles ca aceasta e modalitatea prin care s-au rezolvat mai multe situatii de acest gen, Ministerul Muncii clarifica in scris la cerere. Problema mea e ca e un concurs saptamana viitoare, nu am timp sa astept raspunsul oficial si sefa de personal a spus ca e de acord sa-mi emita adeverinta daca ii pun la dispozitie un asemenea document, chiar daca a fost emis pentru altcineva.
Va rog sa nu-mi dati raspunsuri ca nu se aplica inainte de 01.01.2012, ca legea nu retroactiveaza etc, am depasit aceasta faza gresit interpretata de altii.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:11, 3 Octombrie 2013
1. Incepand cu data de 01.01.2010 se aplica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
(modificat de OUG 124/2011 publicata in MO 938 / 30.12.2011)

2. Mai inainte exista OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului care si ea spunea:

Art.18
...
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.
(alineat introdus prin art. I pct. 12 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007)

3. Asadar exista cadrul legal si cred ca nu mai este nevoie de o precizare a Ministerului Muncii.

4. Inscrierea dvs. la concurs este un drept care se acorda in raport cu vechimea dvs. in munca si in specialitate.
@ memes

Exista o utilizatoare care are un astfel de document ... @ katy79 ... luati legatura cu ea ..

@ Valeriu
Ministerul Muncii a dat o alta interpretare dispoztiilor celor doua acte normative , prin care se precizeaza ca modificarile aduse OUG au efect retroactiv , fapt care ar contrazice continutul acestora si principiul neretroactivitatii legii civile.
Multumesc mult. Apreciez raspunsurile.
Buna ziua am aceeasi problema ca cea relatata mai jos de catre un alt utilizator,
ma puteti ajuta cu un document oficial?
Multumesc mult, am mare nevoie de un raspuns.

memes a scris:

Buna ziua,
are cineva un raspuns favorabil de la Ministerul Muncii care sa ateste ca perioada de concediu crestere copil reprezinta vechime in specialitate si inainte de 01.01.2012? Am inteles ca aceasta e modalitatea prin care s-au rezolvat mai multe situatii de acest gen, Ministerul Muncii clarifica in scris la cerere. Problema mea e ca e un concurs saptamana viitoare, nu am timp sa astept raspunsul oficial si sefa de personal a spus ca e de acord sa-mi emita adeverinta daca ii pun la dispozitie un asemenea document, chiar daca a fost emis pentru altcineva.
Va rog sa nu-mi dati raspunsuri ca nu se aplica inainte de 01.01.2012, ca legea nu retroactiveaza etc, am depasit aceasta faza gresit interpretata de altii.
Multumesc mult.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
ramonamircea, utilizator

Exista o utilizatoare care are un astfel de document ... @ katy79 ... luati legatura cu ea ..

@ Valeriu
Ministerul Muncii a dat o alta interpretare dispoztiilor celor doua acte normative , prin care se precizeaza ca modificarile aduse OUG au efect retroactiv , fapt care ar contrazice continutul acestora si principiul neretroactivitatii legii civile.

Buna ziua,
stiti cumva cum asa putea sa contactez utilizatoarea katy79 pentru documentul de la ministerul muncii? Am mare nevoie de el, urgent.

Alte discuții în legătură

Perioada de ccc este vechime in specialitate - se aplica si in cazul meu oug nr. 124/2011? alia2 alia2 Buna ziua, In perioada noiembrie 2009 - august 2011 am beneficiat de concediul de crestere copil pana la doi ani. Stiu ca la sfarsitul anului 2011 a aparut ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitatea studiilor Madamar1007 Madamar1007 Se da urmatoarea speta: functionar public de conducere, absolva in iulie 2009 facultatea de drept. In martie 2010 intra in CCC si se afla inca in concediu ... (vezi toată discuția)
Ccc inainte de 2012 Perquelutza Perquelutza Bună seara, Revin si eu cu o intrebare care s-s mai pus dar nu m-am lamurit si anume, daca Concediul de crestere copil inainte de OUG 124/2012 ... (vezi toată discuția)