avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de reabilitare judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de reabilitare judecatoreasca

buna ziua,
as avea si eu o intrebare:- in martie 2009 am fost condamnat cu suspendare cu o pedeapsa de 2 ani si 6 luni cu termen de incercare de 2 ani cand as putea sa-mi depun actele la judecatorie pentru reabilitare,
va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:01, 20 Ianuarie 2013
Reabilitarea operează de drept în cazul condamnărilor cu suspendarea executării pedepsei , la expirarea termenului de încercare.
După acest termen mergeţi şi solicitaţi eliberarea unui certificat de cazier judiciar şi vedeţi dacă încă există menţiuni despre condamnare.
Dacă există astfel de menţiuni, probabil că va fi necesară o acţiune în instanţă pentru constatarea intervenirii reabilitării de drept.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 2 ani si 6 luni) la care se adauga o perioada de timp de 2 ani conform art 82 c.pen.( total 4 ani si 6 luni).
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare .
Modul de calcul este cel prevazut de art 186 c.proc.pen.
Art. 186
Calculul termenelor procedurale
La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, in afară de cazul când legea dispune altfel.
La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.


Dupa expirarea termenului de incercare veti fi reabilitat de drept daca vor fi indeplinite cond. art 86 c.pen., respectiv daca nu savarsiti in acest termen o alta infractiune si nici nu se va pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in conditiile art 83 si 84 c.pen.
In rest, dupa expirarea termenului de incercare procedati exact asa cum v-a fost aratat mai sus.


Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
termenul de 15 zile sunt lucratoare sau calendaristice pt recurs??
Termenul caii de atac este de 10 zile ( calendaristice) si curge de la data pronuntarii pentru partile prezente la dezbateri / pronuntare si de 10 zile de la comunicarea copiei dispozitivului, pentru partile care au lipsit de la dezbateri cat si la pronuntare.
Daca vreti sa stiti exact care este data ramanerii definitive a hotararii, solicitati instantei eliberarea unei copii legalizate a hotararii de condamnare, iar la sfarsitul hotararii veti regasi data si modalitatea ramanerii definitive a acesteia , mai ales ca veti avea nevoie de aceasta hotarare pentru dosarul de reabilitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot reabilita in cazul unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei? Eduard87 Eduard87 Buna ziua am fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru furt calificat la data de 30 05 2012 cand pot face reabilitarea pentru stergerea cazierului multumesc (vezi toată discuția)
Nu reusesc sa inteleg cum este cu reabilitarea razvan85ro razvan85ro Buna seara, Pe 23.11.2012 am fost condamnat la 1 an si 8 luni cu suspendarea pedepsei pe perioada termenului de incercare de 3 ani si 8 luni. Acest ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)