avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand ma pot reabilita in cazul unei pedepse cu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand ma pot reabilita in cazul unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei?

Buna ziua am fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru furt calificat la data de 30 05 2012 cand pot face reabilitarea pentru stergerea cazierului multumesc
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 2 ani ) la care se adauga in interval de timp de 2 ani prevazut de disp.art 82. c.pen. din vechiul cod penal- total 4 ani.
Termenul de incercare de 4 ani se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca in intervalul de timp de 4 ani calculat asa cum am aratat, nu savarsiti o alta infractiune si nici nu se pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art.83 si 84 din vechiul cod penal, dupa expirarea termenului va interveni reabilitarea de drept a pedepsei aplicate.

Art. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu stim daca data de 30.05.2012 este data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau este data pronuntarii, iar din formularea dvs imi pare ca ar fi ultima varianta.
Oricum aveti acum un reper de calcul pornind de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare pe care dvs, o stiti cu exactitate ( presupun...:sorry:).
Modul de calcul al termenului il aveti aici:
Termenele
Art. 269 n. cod de proc. pen.
Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună care nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.



Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."



Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Dupa patru ani de la ramanerea definitiva a hotararii opereaza reabilitarea.


Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.


Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei- termen de incercare/reabilitare alexbz alexbz buna ziua si am si eu o ? am de ispasit o pedeapsa cu suspendare de 2 ani si 4 ani de incercare pentru complicitate furt, cand implinesc cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Calculul termenelor de incercare si supraveghere samson78 samson78 Buna ziua. Inainte de a intreba aici am mai cautat pe forum si prin noul cod penal, dar nu reusesc sa inteleg cum se calculeaza termenul de incercare si cel ... (vezi toată discuția)