avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calculul termenelor de incercare si supraveghere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calculul termenelor de incercare si supraveghere

Buna ziua.

Inainte de a intreba aici am mai cautat pe forum si prin noul cod penal, dar nu reusesc sa inteleg cum se calculeaza termenul de incercare si cel de reabilitare in cazul unei sentinte cu suspendare?

Asadar, pentru o pedeapsa cu suspendare 1 an si 6 luni si termen de incercare de 3 ani si 6 luni cum se calculeaza?

Termenul de incercare de 3 ani si 6 luni se calculeaza dupa ce trece pedeapsa cu suspendare de 1 an si 6 luni sau 3 ani si 6 luni sunt din momentul sentintei definitive?

Reabilitarea se face dupa ce trece termenul de incercare sau se mai adauga inca o perioada dupa care se poate face?

Reabilitarea va fi judecatoreasca sau de drept?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:47, 16 Decembrie 2014
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă. (din vechiul Cod penal)

Termenul de supraveghere se calculeaza de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere a ramas definitiva (art.92 alin.2 Noul Cod penal).
Ati fost condamnat la o pedeapsa de 1 an si 6 luni cu suspendarea conditionata a executarii pedepse,i la care se adauga un interval de timp de 2 ani prevazut de art.82 al.1 din vechiul cod penal, prin urmare termenul de incercare in cazul dvs. este de 3 ani si 6 luni calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condmanare.
Daca in perioada termenului de incercare calculat potrivit disp. art.269 din noul cod procedura penala, nu savarsiti o alta infractiune si nici nu se dipune revocarea suspendarii executarii pedepsei in conditiile disp.art.83 si 84 din vechiul cod penal, dupa implinirea termenului de incercare va interveni reabilitarea de drept a pedepsei aplicate.
Art. 269 noul cod de procedura penala
Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună care nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

Art. 86 vechiul cod penal
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot reabilita in cazul unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei? Eduard87 Eduard87 Buna ziua am fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru furt calificat la data de 30 05 2012 cand pot face reabilitarea pentru stergerea cazierului multumesc (vezi toată discuția)
Reabilitare - suspendarea cond. a executarii pedepsei- termen/ dispozitii aplicabile Imparatul Imparatul Am fost condamnat acuma 2 ani la 6 luni inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 2 ani, deci total 2 ani si 6 luni termen de incercare. Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea după condamnarea cu supraveghere Valentin1605 Valentin1605 Buna ziua, In data de 28.10.2014 am fost condamnat la o pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare si 2 ani perioada de proba; întrebarea este când ... (vezi toată discuția)