avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare - suspendarea cond. a executarii pedepsei- ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare - suspendarea cond. a executarii pedepsei- termen/ dispozitii aplicabile

Am fost condamnat acuma 2 ani la 6 luni inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 2 ani, deci total 2 ani si 6 luni termen de incercare.

Pentru ca am sub 2 ani de zile, reabilitarea de drept se face in termen de 3 ani.

Dar de cand curge termenul de 3 ani. De la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, sau de la trecerea termenului de 2 ani si 6 luni? Dupa 2 ani si 6 luni, mai astept 3 ani?

Ca nu inteleg bine din codul penal din articole.

Art. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

Nu inteleg f. bine ce scrie aici.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 07:55, 22 Octombrie 2015
Daca ati fost condamnat la o pedeapsa de 6 luni cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ( cu aplic.art 81 c.pen. din vechiul cod penal), termenul de incercare se compune potrivit disp.art 82 c.pen., din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de 2 ani - total 2 ani si 6 luni.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
In ceea ce priveste reabilitarea, in cazul dvs, sunt aplicabile tot dispozitiile vechiului cod penal, respectiv disp.art 86 .c.pen. si nu cele aratate de dvs. (in noul cod penal nu mai exista institutia suspendarii conditionate a executarii pedepsei si prin urmare nici dispozitii cu privire la reabilitare in acest caz).
Art. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepse.
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Am inteles. Deci si la reabilitare, se aplica codul penal vechi, daca am fost condamnat sub acesta?

Multumesc.
In cazul dvs. da si v-am explicat si motivul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. din 1969- termen si conditii andreimarinau andreimarinau Buna seara, As dori sa cunosc informatii despre cand s-ar produce reabilitarea de drept si care ar fi procedura de a o obtine(cui ma adresez si in cat timp ... (vezi toată discuția)
Cazier- termen de incercare- reabilitare Mirel22 Mirel22 Buna ziua ! Am fost condamnat in octombrie 2012 la un 1 an si 6 luni cu suspendare pentru trafic de droguri si 2 ani de incercare . Sunt foarte nedumerit ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)