avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate fi atacata Legea 247/2005 si implicit cei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate fi atacata Legea 247/2005 si implicit cei care s-au folosit de buna credinta a unora dintre mostenitori ?

Cum poate fi atacata Legea 247/2005 si implicit cei care s-au folosit de buna credinta a unora dintre mostenitori ?Titularul propritatilor a avut 2 casatorii.Din prima casatorie au rezultat 4 copii(decedati) care au la randul lor 9 mostenitori .Din a doua casatorie au rezultat alti 4 copii care sunt toti in viata. Mentionez ca mostenirea este compusa din 23 ha teren arabil si 50 ha padure.Pentru o parte (teren arabil +10 ha padure) s-a dat titlu de proprietate pe titular ca urmare a legii din 2001 si a celor anterioare.Restul de 40 ha de padure urmeaza sa fie retrocedat.Problema este ca cererea de retrocedare in baza legii 47 a fost depusa numai de copiii din a doua casatorie a titularului care s-au folosit de buna credinta a mostenitorilor copiilor din prima casatorie afirmand ca cererea va cuprinde si numele celorlalti mostenitori Pentru a arata ca nepotii proveniti din prima casatorie a titularului au fost de buna credinta ,mentionez ca pana in prezent nu am pus in discutie o eventuala reimpartire a bunurilor in conformitate cu dreptul pe care il avem dupa bunica noastra (prima sotie a titularului),cu care titularul a realizat toate bunurile (casa+terenuri).Exista un proces pe rol pentru iesirea din indiviziune(pentru 23 ha teren+10 ha) declansat de copii din a doua casatorie
Va multumesc anticipat pentru atentia si timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:57, 5 Februarie 2009
Nu are nicio legatura L 247/2005 cu situatia descrisa de dvs, chiar daca nu au cerut-o toti mostenitorii, terenul intra in patrimoniul defunctilor, urmand ca apoi sa se faca un supliment de mostenire, in caz contrar aveti posibilitatea introducerii unei actiuni de partaj succesoral unde Instanta stabileste masa succesorala, mostenitorii precum si cotele acestora.

Av. Gheorghe Alexandru
Domnule avocat,
Va multumesc mult pentru amabilitatea cu care mi-ati raspuns.M-ati ajutat enorm.Am auzit parerea mai multor persoane cu sau fara experienta juridica .Cei care spuneau ca numai semnatarii cererii de retrocedare conform Legii 247/2005 au dreptul la proprietate ,spuneau ca asa prevede legea mai sus-amintita.Am incercat si eu sa citesc legea,dar marturisesc ca am gasit-o prea stufoasa si n-am reusit s-o aprofundez.M-am lasat influentata si m-am bazat pe ce mi-au spus ei.
Ati linistit un om,domnule avocat,caci nu atat bunurile in sine m-au interesat ci un principiu.Nu suportam ca buna mea credinta sa-mi fie inselata si din acest motiv si pentru ca m-ati incurajat cu raspunsul dvs.voi incerca sa-mi reevaluez modul de a actiona in continuare
...art 4 alin 4 legea 10 ...de cotele mostenitorilor care nu au urmat procedura prevazuta la cap IIIprofita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cerere de restituire...
Art. 11 din HG 890/2005 privind regulamentul de aplicare a legii 247/2005:
(1) Potrivit prevederilor legale, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se poate face şi în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei.
(2) În cerere se vor menţiona următoarele date şi elemente: numele şi prenumele solicitantului şi ale părinţilor, calitatea, gradul de rudenie, suprafaţa de teren la care se socoteşte îndreptăţit, precum şi orice alte date necesare pentru stabilirea dreptului de proprietate potrivit legii.
(3) La cerere se vor anexa: acte de proprietate, certificat de moştenitor, hotărâre judecătorească, dacă există; în toate cazurile, certificat de naştere, certificat de deces al autorului, în cazul moştenitorilor, precum şi orice alte acte din care să rezulte dreptul de proprietate asupra terenului solicitat.
(4) Totodată la cerere se va anexa declaraţia prevăzută la art. 10 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Cererea, împreună cu actele prevăzute la alin. (3), se depune la consiliul local în a cărui rază teritorială este situat terenul, fie personal, fie prin poştă, înăuntrul termenului prevăzut de lege.
(6) În cazul în care cererea se depune personal, solicitantul va prezenta actele doveditoare în original şi câte o copie xerox, semnată pentru conformitate, rămânând la comisie numai copiile acestora.
(7) Când cererea se transmite prin poştă, la aceasta se vor anexa copii xerox semnate pentru conformitate pe propria răspundere de către solicitant.
Cu scuzele de rigoare, dar dreptul de proprietate reconstituit in baza legii 247/2005 nu intra in patrimoniul defunctilor, ci in al acelora dintre mostenitorii care au formulat cererea in timp util (cel mai tarziu la data de 30.11.2005).
Nu vreau sa descurajez pe nimeni, intrucat sunt numeroase cazurile de genul celui mentionat de initiatorul topicului, insa introducerea unei actiuni in instanta cu motivatia ca "nu am formulat cerere pentru ca ceilalti mostenitori mi-au promis ca ma vor trece si pe mine in cererea lor, va rog sa ma treceti si pe mine in titlul de proprietate" inca n-am vazut sa aiba sorti de reusita. Legea ofera posibilitatea mostenitorilor de a formula cerere, insa nu obliga pe nimeni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz, insusirea unei cereri de retrocedare, legea 247/2005 Ionut_76 Ionut_76 Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri. In speta,in urma unei ... (vezi toată discuția)
Reconstituirea proprietatii conform legii 247/2005 ContSters14151 ContSters14151 Buna seara. Ce acte ii trebuie unui solicitant pentru a obtine reconstituirea dreptului de proprietate? Sunt actele prevazute de art. 9 alin.4 si 5 din ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu contra interese persoane emiliana emiliana Sunt mostenitoare a 28,8 ha teren agricol, 5 ha padure (dupa tata) si 3.5 ha (dupa mama), la aceeasi comuna, dar in sate diferite.Mi-au fost retrocedate 10 ha ... (vezi toată discuția)