avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta teritoriala

Conform NCPC daca paratul locuieste in strainatate si nu are resedinta in tara, unde se introduce cererea de chemare in judecata?

Conform vechiul cod art. 6 era foarte clar - cererea se introducea la domiciliul reclamantului.
In noul cod nu se mai precizeaza nimic despre situatia in care paratul are domiciliul in strainatate.

Ma poate lamuri careva?

Mersi
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 16:13, 8 Decembrie 2012
Ati ridicat o problema demna de luat in seama. Situatia expusa de dumneavoastra este reglementata concret doar in cadrul procedurii de divort:

(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.

(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.

Probabil, prin analogie, aceste reguli se vor aplica si altor cazuri, desi firesc ar fi sa se aplice regulile competenţei teritoriale alternative.
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Într-o fomă anterioară, articolul 108 NCPC, (fost 106) avea în vedere pe lângă situația „domiciliului sau sediului necunoscut” și pe cea a „domiciliului și sediului din străinătate”

Nu prea înțeleg de ce sa renunțat la varianta cu „străinătatea”, dar cred că acest articol (108) se va aplica și în acea situație (probabil se va reveni cu vreo modificare în acest sens).
Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa competentă din raza reşedinţei obişnuite a pârâtului. Dacă acesta are reşedinţa obişnuită în străinătate, acolo se va introduce cererea. In NCC , la art. 2570, alin(1) se precizează:
[...] reşedinţa obişnuită a personei fizice este în statul în care persoana îşi are locuinţa principală, chiar dacă nu a îndeplinit formalităţile legale de înregistrare. [...],
iar alin(5) arată că:
Dovada reşedinţei obişnuite se poate face cu orice mijloace de probă.
eu am renuntat sa mai studiez NCPC. pana nu-l vad intrand in vigoare, ma las pagubasa.
CSM-ul, UNBR-ul, reprezentantii Tribunalului Bucuresti si multe alte entitati au fost o serie de presiuni pt modificare NCPC, deja modificat si republicat in august. Cele mai multe dintre hibele descoperite au nevoie urgenta de modificare.
Sper sa fie modificat si poate, printre modificari, se va acoperi si aceasta lacuna a persoanei cu resedinta in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare doxa doxa buna ziua ma poate ajuta cineva ? sint casatorita din 2006 sotul mia preluat numele am locuit inpreuna 3 luni vreau sa dau divort si nu stiu nimic de el si nui ... (vezi toată discuția)
Care lege se aplica in cazul casatoriei in olanda, daca cer divortul in romania? adriana221 adriana221 Buna ziua, Sunt casatorita de 4 ani cu un cetatean olandez, casatoria a vut loc in Olanda, eu intre timp m-am mutat din nou in Romania si as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)