avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere

In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in instanta ce taxe se platesc? taxa de timbru se plateste la valoarea tranzactiei sau exista o grila minima ca la notari? Mai exista si alte taxe?
Cel mai recent răspuns: marian1973 , utilizator 11:24, 12 Decembrie 2012
toppp a scris:

In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani

De ce nu renunță pur și simplu la moștenire și în același timp „primește” aceea sumă de bani celuilalt moștenitor?
Dacă sunt doar 2 moștenitori mi se pare cea mai „practică” soluție.

sunt de acord cu patrick. faceti asa: mostenitorul care vrea sulta face renuntare la mostenire la notariat (asta daca mai este in termenul de 1 an de acceptare a mostenirii). celalalt dezbate succesiunea si i se elibereaza certificat de mostenitor ca unic mostenitor.
daca banii se platesc pe loc (ca sulta) nu mai incheiati niciun act.
daca banii se vor plati in viitor, puteti face un "artificiu juridic" al contractului de imprumut la notariat, ca si cum cel care ia bunul i-ar fi imprumutat celuilalt o suma de bani. si asa exista certitudinea ca va primi banii.

cu sau fara mediator, taxa de timbru de 3% din masa partajabila se plateste la instanta.

pt partajul succesoral cu sulta, puteti face si procedura notariala ca sa scapati de onorariul mediatorului. oricum, acordul de mediere neautentificat sau neintrodus intr-o hotarare de expedient la instanta, n-are nicio putere translativa de proprietate
si daca nu mai este in termenul de 1 an?
Dacă în termen de 1 an de la deschiderea succesiunii nu ați acceptat expres (printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată) sau tacit (printr-un act de dispoziție juridică privind drepturile asupra moștenirii), înseamnă că ați renunțat la moștenire.
comparati valaorea taxei de timbru de 3 % din valaorea pe care o are masa succesorala cu valoarea pe care v-o calculeaza un notar. Stabiliti ce varianta va convine mai mult si apoi luati hotararea. Trebuie sa stiti ca la notar nu dureaza o secunda asa cum probabil credeti, aveti nevoie de o serie de acte, verificari la cartea funciara...etc va informeaza notarul. La instanta aveti sigur de asteptat cam o luna pana la primul termen cand se ia act de invoiala partilor prin acordul de mediere.

Alte discuții în legătură

Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)