avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune dupa termenul legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune dupa termenul legal

Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: Sunt nascut in 1984. Parintii mei au divortat 5 ani mai tarziu in 1989 (problema partajului a fost rezolvata la divort). Tatal meu s-a recasatorit dupa divort si a avut in noua casatorie un alt copil. In anul 2005 tatal meu a decedat, iar succesiunea nu a fost deschisa de urmasii lui. Mai este posibila deschiderea succesiunii de catre mine acum? Am sanse sa obtin cota succesorala care mi se cuvine?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2012
johndoe4fun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 11:40, 7 Decembrie 2012
puteti deschide succesiunea acum, nu cred ca ati renuntat expres sau tacit. sotia suprevietuitoare (a doua sotie) beneficicaza de o cota de 1/4 iar restul 3/4 se imparte in mod egal intre copii. aveti la dispozitie doua cai: la notariat daca va intelegeti sau la instanta de judecata. acum trebuie sa urmati si procedura la mediator. ar fi bine sa mergeti impreuna cu avocatul ales. o sa va explice el toate demersurile pe care trebuie sa le faceti si cum e mai bine.
In ce consta renuntarea tacita? Expres nu am renuntat, nici macar nu am discutat despre aceste lucruri pana acum.
Multumesc!
imi asum greseala , vin si rectific:
Renunţarea la moştenire este un act juridic solemn. Declaraţia de renunţare trebuie să fie dată în faţa notarului public si se poate face la orice birou notarial. Un exemplar autentificat al declaraţiei se trimite de îndată la notarul public la care se află registrul special de renunţări la succesiune, pentru înscriere.
Declaraţia de renunţare care nu respecta aceasta conditie este lovită de nulitate absolută, caz in care succesibilul isi va redobândi dreptul de opţiune succesorală. Nulitatea renunţării nu are semnificaţia acceptării moştenirii.
Renuntarea nu poate fi tacita, doar acceptarea succesiunii poate fi tacita. Astfel, daca nu ati acceptat expres atunci probabil, ca in conditiile in care vi se va constesta dreptul, va trebui sa dovediti ca ati acceptat tacit succesiunea in termenul de 6 luni (se aplica termenul prev de vechiul cod civil) ex:acte de administrare definitiva a patrimoniului succesoral, acte de dispozitie, actiuni in justitie....

Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
Anamaria Plevit, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)
Care e dreptul meu la mostenire ione23 ione23 Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2004 care este dreptul meu la mostenire in conditiile in care parintii mei sunt divortati(mama l-a despagubil in urma ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)