avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... indemnizatie copil la intoarcerea din strainatate
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

indemnizatie copil la intoarcerea din strainatate

Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:eu cu sotia muncim legal in Marea Britanie de 4 ani.Sotia este gravida in 7 luni si vrem sa venim in Romania sa nasca acolo.Am inteles ca are dreptul la plata indemnizatiei pt copil .Problema mea este ca noi venim in Romania cu 2 luni inainte de nasterea copilului si automat nu vor fii taxe platite pe aceste ultime 2 luni.Ma intereseaza daca este asta o problema in primirea indemnizatiei sau se vor calcula doar 10 luni din12(in care s-au platit taxe)si impartit la 12?va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 4 Februarie 2009
Romanii din statele UE

Noua lege este de asemenea aplicata si romanilor care lucreaza legal in statele membre UE. Astfel, romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a beneficia de acest drept, titularul legal trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartine si, pe langa actele obligatorii, acesta trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Reprezentantii legali primesc indemnizatia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestia la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.

Cine are dreptul
Dreptul la indemnizatie in cuantumul a 85% din venituri pentru cresterea copilului se acorda si persoanelor care la inceputul anului se aflau in una dintre urmatoarele situatii:

in concediu de crestere a copilului si beneficiaza de indemnizatia de 600 de lei;
in plata stimulentului lunar (este echivalent cu 100 de lei si se acorda persoanelor care au renuntat la concediul de maternitate deoarece realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit);
erau indreptatite sa beneficieze de stimulent lunar sau indemnizatie si nu au solicitat acest drept;
cererea privind acordarea indemnizatiei nu a fost solutionata pana la data de 31 decembrie 2008.

Romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia si ei de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a primi banii, mamicile trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartin si, pe langa actele obligatorii necesare, acestea trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Indemnizatia se acorda in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.

Va multumesc pt raspuns dar sunt totusi nelamurit ce se intampla cu cele ultime 2 luni de sarcina pana la nasterea copilului in care sotia nu a cotizat cu nimic deoarece la intoarcerea in tara nu mai beneficiaza de ajutor din partea statului Marii Britanii.Vor constituii acestea o problema ?
Ma tem ca da...legea prevede continuitate, asv ca intr-un fel sau altul va trebui sa fie asigurata si pt.astea 2 luni.ar mai fi posibilitatea unei asigurari facultative in sistemul public de pensii, stiu ca se poate dar nu stiu sigur daca sunt aplicabile in cazul asta, ne mai interesam.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Aceasta perioada poate fi constituita intregal si din perioada in care ati lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state.

In calculul acestei perioade poate intra si fractiunile de luna in care ati realizat venituri profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil cu venituri în străinătate și în românia în ultimele 12 luni Bubuka Bubuka Hello, Sunt persoane care au lucrat in strainatate + romania 3-4 luni inainte de nasterea unui copil si au primit indemnizatie de crestere a copilului de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului Damiras Damiras Am cetatenie dubla a Moldovei si Romaniei ( domiciliu in Galati), am lucrat in baza unui contract de munca in Moldova, copilul e nascut la Chisinau. Acum ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MarisAlexandra MarisAlexandra Buna ziua,as avea si eu o intrebare ...sunt angajata de aproape 2 ani de zile la o firma cu functia de vanzator comercial,in acesti 2 ani nu am avut concediu ... (vezi toată discuția)