avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate?

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati cu modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru concediu de maternitate. In prezent sunt in CIC1 cu o indemnizatie lunara de 3400 lei. Din 20 decembrie urmeaza sa ma intorc la serviciu (la implinirea varstei de 2 ani a copilului) si sa intru cu aceeasi data in concediu de maternitate urmand sa nasc in luna ianuarie.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate nefiind vorba de o suma bruta ci de cei 3400 primiti net lunar?
Va rog, ma puteti ajuta cu calculul pentru cele 6 zile de CM din luna decembrie si valoarea indemnizatiei pt CM din lunile ianuarie, februarie si martie tinand cont ca voi fi toata luna in CM?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:54, 7 Decembrie 2012
1. - Se va lua in calcul indemnizatia pentrui CCC1 din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Suma de 3400 lei este si suma bruta si suma neta deoarece din indemnizatia pentru CCC nu se retine nimic.

2. Se aduna cele 6 indemnizatii din cele 6 luni anterioare, suma lor se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni iar rezultatul se inmulteste cu 85% si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).

3. Pentru fiecare luna de concediu de maternitate se inmulteste Mzbc cu numarul de zile lucratoare din luna si se obtine indemnizatia pentru concediul de maternitate din luna respectiva.
Va multumesc!
Va rog sa-mi spuneti daca Mzbc se va calcula in fiecare luna: in ianuarie (cuprinzand si venitul lunii dec), si in februarie (cuprinzand venitul lunii ianuarie - format numai din indemnizatia CM) samd sau de fiecare data se iau in calcul doar ultimile 6 luni de indemnizatie CCC (6 x 3400 lei). Cu alte cuvinte in cele 126 de zile de CM la care am dreptul indemnizatia scade progresiv sau fluctueaza numai in functie de numarul de zile lucratoare din fiecare luna?
Din suma obtinuta conform metodei de calcul aratate de dumneavoastra se retine ceva (CAS, CASS)?
Multumesc anticipat!
1. Mzbc se calculeaza o singura data la inceputul concediului de maternitate si este valabila pana la sfarsitul acestuia.

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate nu este aceeasi in fiecare luna ci difera in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

3. - Din indemnizatia pentru concediul de maternitate se retine numai contributia pentru pensie.
- Aceasta se calculeaza 10,5% din 740 lei adica 74 lei pe luna.
- In cazul primului si ultimului certificat medical, daca perioada de concediu de maternitate este mai decat o luna intreaga, contributia pentru pensie se calculeaza proportional cu perioada de concediu medical din luna (contabilul de la firma stie aceste lucruri, nu trebuie sa i le spuneti dvs.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Florina87 Florina87 Buna ziua! As vrea sa stiu care imi va fi valoarea concediului maternal daca am ca si baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate 5850 lei. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)