Am un SRL axată în primul rând pe prestări servici informatice (creare pagini web, depanare unități PC, consultanță achiziționare componente etc). Aș dori să aflu, cum pot încasa bani pentru aceste prestări de servicii de la persoanele fizice, fără casă de marcat (bon fiscal)?
M-am gândit că dacă, clientul ar semna cu mine un contract de prestări servicii, apoi aș putea elibera o factură, pe baza contractului semnat și apoi aș tăia o chitanță pentru încasarea banilor pentru factura respectivă, aferentă contractului semnat.
Este corect sau există o altă modalitate? Țin să precizez că sunt nou, iar cunoștințele mele despre fiscalitate de abia încep acum să se acumuleze :D
Baza legala pentru folosirea caselor de marcat este OUG nr. 28/1999.
Regula generala este ca operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale (art. 1 alin. 1).
Exceptiile de la aceasta regula sunt enumerate in cuprinsul art. 2. Verificati aceste exceptii si vedeti unde va incadrati.
Eu mă pot încadra la această categorie:
„l) serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului; ”
Întrebarea care o pun este următoarea: cum procedez de acum înainte? Mă duc la adresa clientului, prestez serviciul și apoi cum încasez bani? Folosind factură și chitanță? Sau pot să semnez un contract de prestări servicii?
Din punct de vedere fiscal sunt suficiente factura si chitanta.
Parerea mea, avand in vedere pataniile altora, este ca sa incheiati si un contract inaintea prestarii serviciilor pentru a nu risca sa primiti o suma diminuata la sfarsit. Astfel, evitati aparitia unui eventual litigiu in care va fi greu sa dovediti ca ati cerut alta suma decat cea recunoscuta de beneficiar.
Casa de marcat
lianacarmen
Va multumesc pentru raspuns
Dar tot nu sunt lamurita
Bonul fiscal nu trebuie emis tot in data facturarii?
Factura este de o valoare de pana la 5000 ... (vezi toată discuția)