avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta mea prietena m-a dat in judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta mea prietena m-a dat in judecata

Buna,

Situatia este urmatoarea:
Doi copii nascuti dintr-o relatie de concubinaj. De curant mama copiilor a depus o actiune de judecata pentru obtinerea pensie de intretinere in judetul Salaj (judet "neutru").
Pana in vara lui 2011, tatal biologic le vizita ori de cate ori venea in tara si le trimitea bani regulat de mai bine de 4 ani, dar nu avea nici o obligatie judecatoreasca sa plateasca pensie alimentara. El are la randul lui familia sa si mama copiilor nu a dorit sa ii creeze probleme in acest sens. Din toamna aceluiasi an tatal in baza faptului ca mama copiilor nu-i mai permite sa aiba vesti despre copii si nici nu-l mai lasa sa-i vada, a decis sa nu mai dea nici un ban, dar este dispus sa le trimita din nou lunar o suma de bani in functie de veniturile sale, cu conditia sa-si poata vedea copii (fie chiar si pe teritoriul Romaniei)
Domiciliul tatalui este in Romania dar de cativa ani locuieste in strainatate si este citat sa se prezinte la tribunal in ianuarie.

Intrebari :
1) pârâtul poate cere o alta data de infatisare ?
2) pârâtul poate angaja un avocat sa-i reprezinte interesurile ?
3) pârâtul poate cere ca dosarul sa fie transferat intr-un alt judet, din cauza ca bunica copiilor a lucrat ca grefiera in acelasi tribunal ?
4) care sunt demersurile sau etapele unui astfel de proces si cat poate dura ?
5) în tara pârâtul nu are nici o proprietate si nici un venit. Pensia de intretinere se calculeaza pe veniturile fixe obtinute in afara tãrii ?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat
1. Paratul poate formula o cerere de amanare pentru primul termen de judecata in vederea angajarii unui avocat.

2. Binenteles ca isi poate angaja un avocat, mai ales ca nu se afla in tara. In plus isi va alege si un domiciliu in Romania unde sa primeasca citatiile.

3. Se poate formula o cerere de stramutare, dar nu cred ca aveti mari sanse de izbanda.

4. Dosarul va fi judecat in fond la judecatorie unde se vor face probe in ceea ce priveste veniturile paratului.
Daca acesta este de acord cu admiterea cererii raportat la nivelul veniturilor, atunci va depune la dosar o cerere in acest sens, eventual va face si dovada veniturilor pe care le realizeaza in strainatate.
Daca paratul doreste amanarea cauzei pentru cat mai mult timp, atunci paratul nu va avea interesul sa faca aceasta dovada.

Daca paratul isi doreste sa isi viziteze regulat copii atunci va trebui sa formuleze o cerere reconventionala prin care solicita instantei sa ii acorde dreotul de a-si vizita copii.
Multumesc pentru raspunsurile DVS. Daca-mi permiteti, mai am câteva intrebãri, vã rog !

1) Daca pârâtul nu se prezinta la prima infatisare ce se intampla? Vreau sã stiu dacã procesul poate avea loc in lipsa pârâtului, iar indiferent de prezenta lui, sentinta poate fi datã încã de la prima infatisare ?

2) In cazul in care pârâtul nu are nici un venit si nici un fel de proprietate in Romania poate fi obligat sa plateasca pensie alimentara ?

3) De unde se poate obtine o adeverinta ce dovedesc veniturile în Ramania ?

4) In cazul in care pârâtul si actuala sotie au achizitionat bunuri immobiliare (in tara si/sau in afara), pentru calcularea pensiei de intretinere judecatoria poate sa tina cont de aceste bunuri ?

5) Pârâtul poate intocmi o noua actiune in judetul lui de resedinta pentru a cere sa-si vada copiii ? Trebuie neaparat sa se faca legatura intre dosare ?

Multumesc anticipat
1. Daca paratul este legal citat si probele sunt deja la dosar, atunci acesta poate fi solutionat la primul termen.

2. Poate fi obligat sa plateasca pensie raportat la nivelul salariului minim pe economie, numai ca nu veti avea cum pune in executare acea sentinta de vreme ce nu realizeaza venituri si nu are bunuri pe numele lui.

3. De la primaria de domiciliu

4.Se tine cont de totalitatea veniturilor si bunurilor, numai ca dvs va trebui sa probati existenta lor

5. Va putea cere un program de vizita, eventual si o custodie comuna, dar nu la instanta de la domiciliul lui
1) A-ti spus "legal citat" ! Ce inseamnã ?

2) Despre ce fel de probe este vorba ?

3) In ziua procesului se mai pot depune probe la dosar? Doresc sa adaug adeverinta de venituri.

4) Pârâtul are un autoturism pe numele lui inmatriculat în strãinãtate. Poate fi obligat sã-si vândã bunurile personale ?

Multumesc mult pentru raspunsurile DVS.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
ContSters273975, utilizator
1. Legal citata inseamna sa i se trimita citatia la adresa cu acre figureaza in evidente, adresa de buletin

2. E vorba despre probele concludente intr-un proces de stabilire a unei pensii de intretinere

3. Da puteti depune probe la termenul de judecata

4. Va aprecia judecatorul in functie de probele din dosar si de situatia concreta a copiilor, de nevoile lor etc

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru copii violeta69 violeta69 va rog sa mi spuneti ce sanse am sa obtin pensie alimentara pentru 2 copii cind tatal e plecat in strainatate (a fast in italia si acum in Germania ) El in ... (vezi toată discuția)
Caz civil de vizitare a minorilor danyboldea danyboldea Buna ziua! Am si eu o intrebare: sotul meu a mai fost casatorit si in urma casatoriei au rezultat 2 minori (in prezent 7 ani si respect 10 ani) Fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Hotarare instanta stabilire pensie de intretinere leonora leonora Buna seara. In timpul procesului de divort,se cere de catre reclamant incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere a acestuia la nivelul ... (vezi toată discuția)