avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea granitei impreuna cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea granitei impreuna cu minor

buna seara. sunt noua pe forum. am nevoie de cateva lamuriri pentru ca eu nu mai reusesc sa inteleg nimic. eu locuiesc in italia , rezidenta , acte in regula, in concluzie tot ce trebuie. vreau sa-mi iau copilul minor (5 ani) aici cu mine, asa cum este natural sa fie.am divortat de tatal copilului- divortul s-a incheiat in octombrie 2012. in hotararea de divort scrie asa: "instanta declara desfacuta prin divort casatoria incheiata la data de..............din culpa exclusiva a paratului. in baza art. 397 cod civil dispune ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului...............sa se faca in comun de catre ambii parinti. se stabileste domiciliul minorului la reclamanta."ce dumnezeu inseamna asta? avocata mea spune ca pot sa-i fac copilului pasaport sa sa-l trec granita fara sa-mi trebuiasca acordul tatalui. un alt avocat imi spune ca sub nici o forma nu pot trece granita cu o asemenea hotarare de divort si ca trebuia sa fi cerut custodia deplina a minorului. DECI???? copilul e acum la mama mea si as vrea ca dupa sarbatori sa ma duc sa-l iau. imi da cineva un sfat? ce trebuie facut? tatal n-o sa-mi semneze in veci. mi-a cerut 5000 € ca sa semneze.... si...ghiciti ce.... nu am atatia bani. daca as avea i-as plati... va rog sa ajutati sa inteleg ce mai bine de facut... multumesc
Cel mai recent răspuns: anda_miruna , utilizator 12:31, 10 Decembrie 2012
Buna!
Dupa cum probabil ca v-ati obisnuit deja, in ara noastra totul tine de interpretare.....
Cred ca avocata d-voastra se bazeaza pe faptul ca, prin hotararea de divort, domiciliul copilului a ramas la d-voastra: avand in vedere faptul ca domiciliul d-voastra actual este in Italia (daca am inteles eu bine), inseamna ca puteti duce copilul la domiciliul d-voastra.
Cel de-al doilea avocat pe care l-ati consultat probabil se refera la faptul ca, avand in vedere custodia comuna stabilita prin hotararea de divort, minorul nu poate parasi tara fara acordul tatalui....
Prin urmare, daca 2 avocati v-au putut oferi 2 pareri total opuse, puteti fi sigura ca veti intalni aceeasi situatie si "in teren", adica la constituirea pasaportului, la punctele de vama, iar cei de acolo s-ar putea sa nu prea cunoasca litera legii asa de bine ca un avocat si sa tina mortis sa le prezentati acordul tatalui, chiar si daca (ipotetic) ar fi decedat!! Chiar daca, sa zicem, reusiti sa intocmiti pasaportul fara acordul tatalui (cu cei de la birouri va mai certati, mai argumentati, veniti cu legea, cu avocatul, etc), cei de la vama nu cred ca isi bat prea mult capul.....e vor cere actele si, pt ca va vad parinte singur, acordului celui lipsa....simplu (pt ei), nu se complica la mai mult....
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Ati inteles gresit.. nu domiciliul il are in strainatate , ci resedinta, nu e cetatean roman cu domiciliul in strainatate..

Hotararea trebuie sa fie clara.. nu ai cum sa interpretezi dupa cum vrei o hotarare judecatoreasca. Scrie cumva in acea hotarare ca domiciliul dvs e in Italia, ca minorul va avea domiciliul la dvs , adica in Italia ? Unde ati zis ca aveti domiciliul cand v-ati judecat, in Italia ? Vi s-a facut acolo la acea locuinta ancheta sociala, sa stie si instanta unde si in ce conditii va locui copilul ? Scrie in hotarare ca veti face pasaport copilului sa puteti pleca in Italia cu el ? Cred ca nu. Atunci in ce baza sa va faca autoritatile de aici pasaport si sa va lase sa plecati sa se apuce sa citeasca printre randuri in acea hotarare ?
Daca situatia a fost asta de la inceputul procesului, adica dvs sunteti in Italia inca de cand ati depus cererea de divort si autoritate parinteasca.. multumiti-i avocatei dvs pt rezultat.

Conteaza ce ati cerut, instanta nu se pronunta decat asupra ce i-ati cerut. Daca ati cerut ca domiciliul copilului sa fie in Italia la dvs, autoritatile nu au cum sa va impiedice sa ajungeti la domiciliu cu tot cu copil, daca in hot nu se pomeneste de Italia in legatura cu copilul, aveti nevoie de acordul instantei pyt a-i face copilului pasaport si a-l lua cu dvs in Italia ( zic direct de instanta ca vad ca tatal nu ar fi de acord.
Daca strangeti ceva probe, puteti sa-i faceti plangere penala tatalui pt santaj.
da, eu eram deja in italia cand s-a deschis procesul de divort. in hotarare nu scrie decat ca eu aunt plecata in italia la munca prntru a-mi putea intretine familia(mai am o fetita de 13 ani din afara casatoriei care este deja aici) ma gandesc ca va fi nevoie de o alta actiune judecatoreasca in care sa cer custodia deplina a minorului....nu stiu prea bine ce e de facut. au am imputernicit avocata si ea este cea care s-a ocupat de tot( fostul sot oricum nu s-a prezentat la proces) problema este ca nu am timp de o noua judecata...mama mea este bolnava si nu mai are forta necesara sa se ocupe de copil. cred ca o sa trebuiasca sa ma rog de tata sa-mi semneze imputernicirile necesare.... asa-mi trebuie daca n-am stiut ce sa fac de la bun inceput.... multumesc pentru raspunsuri...
Puteti incerca sa cereti acordul instantei pt pasaport si pt stabilirea copilului la resedinta dvs si pana sa obtineti o hotarare, sa va judecatisi pe calea ordonantei presedintiale, sa motivati urgenta si sa obtineti o hotarare provizorie cu care sa puteti pleca.
Pana la instanta, incercati sa obtineti acordul tatalui.
Puteti sa luati legatura cu un mediator.. poate o fi mai dibaci incat sa-l convinga. Chiar daca nu-l convinge, veti avea dovada intr-un eventual proces ca ati incercat o intelegere miabila pe acest aspect.
ar fi ideal sa reusesc sa-l conving sa semneze...imi e teama ca atunci cand ne vom intalni sa nu devina violent...... dar o sa merg intai pe calea asta... multumesc

Alte discuții în legătură

Custodie comuna flavia90 flavia90 Am un copil minor de 11 ani,avem custodia comuna dar copilul are domiciliul la mine in Italia (mama).Tatal are dreptul de al vizita si lua in vacante,lucru pe ... (vezi toată discuția)
Stabilire in strainatate a copilului minor adam_melissa1987 adam_melissa1987 buna seara,am o rugaminte eu am domiciliu fetei de 5 ani la mine acasa in Romania ,la parintii mei .Tata fetei este plecat la munca in Italia noi am stat in ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara RRRaluca RRRaluca Buna ziua! Sunt o mama divortata, printr-o hotărâre definitivă si irevocabilă. Minorul rezultat din căsătorie îmi este mie încredințat spre crestere ... (vezi toată discuția)