avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... DECRET NUMAR: 167 DIN 10/04/58 privitor la prescriptia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

DECRET NUMAR: 167 DIN 10/04/58 privitor la prescriptia extinctiva

Cum se aplica acest decret, (inca in vigoare), pentru un proprietar dator la asociatia de proprietari, pentru o suma, din anul 2002, pentru care s-au acumulat penalizari.
Cum pot fi prescrise si in ce cuantum, aceste penalizari ?.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:28, 12 Decembrie 2012
Decretul nu mai este in vigoare din 1.10.2011, ca urmare a intrarii in vigoare a legii de aplicare a Codului Civil.

Asociatia poate de la sine sa constate prescriptia debitului si sa il stearga din lista ori se poate apela la instanta de judecata pentru a constata prescriptia.
Decretul nr 167/1958,a fost abrogat prin intrarea in vigoarea a dispozitiilor codului civil
Pentru a putea preciza eventuala prescriere a penalitatilor este important a se cunoaste daca din 2002 pana in prezent asociatia de proprietari a desfasurat demersuri concrete inclusiv procedura prealabila de recuperare restante
Atentie!!! Datoria prescrisa se va recupera obligatoriu de la presedintele asociatiei si de la membrii comitetului executiv incaz ca nu pot dovedi ca au facut demersurile legale de a recupera datoria respectiva din 2002.De fapt o datorie mai veche de 3 ani legal se prescrie dar se vor cauta vinovatii.
ogra a scris:

Atentie!!! Datoria prescrisa se va recupera obligatoriu de la presedintele asociatiei si de la membrii comitetului executiv incaz ca nu pot dovedi ca au facut demersurile legale de a recupera datoria respectiva din 2002.

Asta doar daca se prevede acest lucru in contractele in baza carora acestia prestau servicii. Si chiar si asa, de regula acesta clauze pot fi lovite de nulitate.

Oricum ceea ce spuneti cu recuperarea datoriilor de la presedinte sau comitetul executiv, este de domeniul stiintifico-fantasticului.
Vezi aliniatul 2 din art. 32 din Legea nr. 230/2007. Sa stitii ca daca respectivi sunt trimisi in instanta judecatorii si aplica daca susnumitii sunt in culpa.Chiar multe hotarari s-au si dat in acest sens.Presedintele si membrii comitetului executiv au un mandat dat din partea proprietarilor iar atributiile lor sunt expres prevazute in Legea nr. 230/2007
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
ogra, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii intretinere teisoara teisoara Buna ziua, va rog daca se poate un raspuns cu privire la faptul ca datoriile restante mai vechi de trei ani si pt.care nu s-a incercat recuperarea lor se ... (vezi toată discuția)
Cum modificam statutul asociatiei de proprietari? andreistan andreistan Buna ziua, Suntem asociatie de proprietari din 2003 si dorim sa aducem niste modificari la statutul asociatiei(statut redactat inainte de aparitia legii ... (vezi toată discuția)