avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Coef min de ierarhizare CCM la nivel national sau la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Coef min de ierarhizare CCM la nivel national sau la nivel de ramura?

Buna ziua!
Am si eu nelamurire. Societatea noastra are CCM de anul trecut, iar ca obiect de activitate remorcajul si legarea/dezlegarea navelor.
Pana sa avem CCM, la salariul minim am aplicat coeficientii minimi de ierarhizare la nivel national.
Acum, intrebarea mea este urmatoarea? suntem obligati sa aplicam salariul minim si coeficientii la nivel de ramura transporturi (700 ron - salariul minim; pt ca aici ne incadram), sau ii putem aplica pe cei la nivel national (600 Ron + coeficientii) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 4 Februarie 2009
Daca in CCM de ramura sunt prevederi mai favorabile decat in CCM-ul unitatii, trebuie sa-l respectati.art.238 din Codul Muncii
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.
Potrivit acestui CCM, s-a stabilit următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
A. – muncitori
1. necalificaţi 1, 0;
2. calificaţi 1, 5;
B. – personal administrativ încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. liceală 1,4;
2. postliceală 1,45;
C. – personal de specialitate încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. postliceală 1,5;
2. şcoala de maiştri 1,6;
D. – personal încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. studii superioare: subing. 1,8;
2. sudii superioare: ing. debutant (primele 6 luni de activitate) 1,8
3. studii superioare: ing. 2,0;
Salariul de bază minim brut la nivelul ramurii transporturi, valabil din data de 01 ianuarie 2008 şi negociat pentru un program complet de lucru de 170 ore medie/lună, este de 700 lei, adica 4, 12 lei/oră, salariul fiind stabilit fără alte sporuri, adaosuri ori indemnizaţii incluse în acesta.

Prin urmare, angajatorul este obligat sa stabileasca salariile minime tinand cont de aceste prevederi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grila de salarizare igna_florin igna_florin va rog sa am ajutati, trebuie sa ma ocup de contractul colectiv de munca la o firma de transport, si am nevoie de grila de salarizare dar nu stiu cum sa impart ... (vezi toată discuția)
Director comercial negrila negrila ce studii trebuie sa ai pentru functia de director comercial? si cum se calculeaza salariul de director comercial? (vezi toată discuția)
Salariu minim pt studii liceale ginutz_a ginutz_a daca salariul minim brut va fi 700 lei/luna pt muncitor necalificat, care va fi salariul minim brut pt studii liceale? se mai tin cont de acei coeficienti? (vezi toată discuția)