Daca in CCM de ramura sunt prevederi mai favorabile decat in CCM-ul unitatii, trebuie sa-l respectati.art.238 din Codul Muncii
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.
Potrivit acestui CCM, s-a stabilit următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
A. – muncitori
1. necalificaţi 1, 0;
2. calificaţi 1, 5;
B. – personal administrativ încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. liceală 1,4;
2. postliceală 1,45;
C. – personal de specialitate încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. postliceală 1,5;
2. şcoala de maiştri 1,6;
D. – personal încadrat pe funcţii, pentru care condiţia de pregătire este
1. studii superioare: subing. 1,8;
2. sudii superioare: ing. debutant (primele 6 luni de activitate) 1,8
3. studii superioare: ing. 2,0;
Salariul de bază minim brut la nivelul ramurii transporturi, valabil din data de 01 ianuarie 2008 şi negociat pentru un program complet de lucru de 170 ore medie/lună, este de 700 lei, adica 4, 12 lei/oră, salariul fiind stabilit fără alte sporuri, adaosuri ori indemnizaţii incluse în acesta.
Prin urmare, angajatorul este obligat sa stabileasca salariile minime tinand cont de aceste prevederi.