In situatia in care in CIM este notificat ca trebuie sa fiu rezistent la stres,pot solicita spor de stres in instanta? Ce pot invoca in sustinerea cauzei ?
Chiar daca solicitati acest lucru instantei , instanta nu-l poate obliga pe angajator la acordarea acestuia decat daca este stipulat in ccm aplicabil angajatorului, in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului.
Din moment ce unele categorii socio -profesionale,beneficiaza de acest spor,desi in fisa postului precizeaza ca trebuie sa fiu rezistent la stres,adica recunoaste ca muncesc in conditii de stres,faptul ca eu nu il primesc in conditiile legii nu constituie discriminare?Si ma refer la prevederile Constitutiei,si leg.137/2000,care se refera la prevenirea si sanctionarea oricaror forme de discriminare.mai spune codul muncii ca salariatul nu poate renunta la la drepturile conferite prin lege asa cum nici CIM sau CCM nu poate contine prevederi contrare cu cele prevazute in legislatie sau CCMUN,care are rang de lege.
Totusi se spune ca: anlogia legii atat de la general la particular cat si de la particular la general trebuie aplicata daca este necesar si posibil. Drept care intreb: de ce nu ar fi necesar ca toti angajatii sa se bucure de aceleasi drepturi,si de ce nu ar fi posibil acest lucru ? Art.1 lit. g din leg.62/2011 prin termenul de angajat,defineste atat salariatul din sect.privat cat si pe cel din sect.public.Toate aceste subiecte se afla in raporturi tipice de munca.Si intreb din nou: de ce atunci,cei din sect. privat de regula productivi sa suporte din produsul muncii lor,privilegiile celor ce se bucura de legi speciale.Toti acestia neproductivi.Cum ramane atunci cu egalitatea de sanse si tratament,egalitatea in drepturi.Sunt unii mai egali decat altii?
Aceste principii sunt aplicaile dar la acelasi angajator .. nu exista text de lege care sa prevada ca ceea ce acorda un angajator este obligatoriu sa acorde si altii.