avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tentativa de omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tentativa de omor

Buna ziua, sunt implicat intr-un proces pentru tentativa de omor, ca victima.
Inculpatul nu are nimic pe numele lui, ca bunuri materiale si nici conturi bancare. ce sanse am sa imi recuperez banii cheltuiti de mine pentru recuperare pentru interventiile chirurgicale, cheltuielile de judecata si cele morale?
Inculpatul este sub stare de arest, iar parintii lui dispun de bunuri si creante.
Se poate face recuperarea de la acestia?
Am inteles ca ar exista si un cont al Ministerului Justitiei din care se pot recupera banii, cum trebuie procedat?
Daca respectivul a facut recurs la procesul penal si nu am fost citat, daca ma prezint voi fi luat in seama ?
Cel mai recent răspuns: ContSters274040 , utilizator 15:58, 22 Februarie 2013
1.Depinde. Daca sunteti victima unui accident rutie, in care soferul nu a avut RCA, puteti apela la Fondul de Garantare a Victimelor Strazii
www.avocatnet.ro/content/art...
Altfel greu veti recupera ceva, din moment ce nu are venituri si bunuri.

2.Chiar daca inculpatul este minor, nu are niciun drept asupra bunurilor parintilor sai, in afara de dreptul la mostenire si dreptul de intretinere.

3.Bineinteles ca veti luat in seama, din moment ce sunteti parte in proces.
Nu a fost rutier ci am fost injunghiat, pentru ca mi-am cerut scuze ca am cazut peste el. Procurorii s-au autosesizat si au intentat acest proces, eu m-am constituit doar parte civila. Deci daca ma voi duce la cealalta infatisare unde se judeca el pe penal, la care a facut recurs voi fi luat in seama, in sensul ca trebuie sa ma constitui la inceputul procesului in fata onoratei instante? probabil nu ma vor cita la prezenta.. chiar am nevoie de siguranta raspunsului de asta am mai explicat odata.
Inculpatul este si recidivist, a fost implicat intr-un scandal cu o alta persoana in trafic, provocand-o cu diferite injurii, aceasta la atacat si ca raspuns inculpatul l-a impuscat cu un pistol cu aer comprimat primind doar 4 luni cu suspendare. Iar acum cere recurs pentru pedeapsa minima care a primit-o pentru tentativa de omor, scazandu-i si o treime din aceasta, adica ramane cu 5 ani din care practic face 3. ori eu nu prea sunt de acord...
Trebuia sa mergeti la primul termen de judecata in care a fost citit (de regula la primul termen de judecata) rechizitoriul (actul de sesizare a instantei), cu toate partile citate legal.
Acum mai aveti calea actiunii civile pentru despagubiri, dar numai dupa rezolvarea definitiva a penalului, si va trebui sa achitati taxele de timbru.

C.proc.pen Art. 15 - Constituirea ca parte civila
Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.
Actiunea civila este scutita de taxa de timbru.

Art. 16 - Partea responsabila civilmente
Introducerea in procesul penal a persoanei responsabile civilmente poate avea loc, la cerere sau din oficiu, fie in cursul urmaririi penale, fie in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Persoana responsabila civilmente poate interveni in procesul penal pana la terminarea cercetarii judecatoresti la prima instanta, luand procedura din stadiul in care se afla in momentul interventiei.
Partea responsabila civilmente are, in ce priveste actiunea civila, toate drepturile pe care legea le prevede pentru invinuit sau inculpat.
Da, trebuia sa va constituiti parte vatamata si parte civila in procesul penal in faza de urmarire penala sau la primul termen de judecata.

In recurs nu va mai puteti constitui parte civila.

Din pacate, organele de ancheta penala nu sunt deloc preocupate de aceste aspecte.
Sunt constituit parte civila in acest proces, care se dezbate de aproximativ jumatate de an. In momentul in care acest proces penal a fost intentat de catre autoritati, partea vatamata mai are drept de a depune plangere dupa o perioada si a deschide un nou proces direct, paralel cu cel intentat de catre domnii procurori?
Daca acest fapt nu este posibil, poate partea civila sa declare nemultumirea si sa ceara marirea pedepsei in procesul existent ?
Va multumesc pentru atentie.

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Parte civila- furt oti oti Intr-un caz de furt, s-au descoperit faptasii ,s-au recuperat jumatate din bunurile furate cercetarile penale fiind in curs ....faptasii au fost arestati ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)