avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia catre un copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia catre un copil minor

Buna ziua,
Detin un apartament achizitionat cu credit ipotecar inainte de casatorie (2003).In anul 2006 m-am casatorit iar in anuarie 2008 am dat nastere unei fetite care are acum 4 ani si 11 luni.
In acest moment intentionez sa achit creditul de la banca ,sa scot ipoteca de pe apartament si sa donez apartamentul copilului minor. As dori sa stiu cum este cel mai bine sa procedez ca fetita mea sa dobandeasca acest bun in conditii legale si nimeni sa nu-i lezeze acest drept.
Multumesc,

Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:24, 9 Decembrie 2012
Daca este unul dvs copil puteti sa donati apratamentul, cu scutire de raport. Trebuie obtinut de la autoritatea tutelara o dispozitie de numire de curator, adica de reprezentant la fetitei in donatie, poate fi chiar si un bunic, nu insa dvs. in act este Bine ca Sotul dvs , tatal copilului sa fie declarant sa consimta la aceasta donatie si sa spuna ca acel apartament este bunul dvs propriu intelegand sa nu aiba nicio pretentie de nicio natura prezenta sau viitoare. Donatia o puteti face cu uzufruct adica dvs si/Sotul sa puteti avea posesia si folosinta pana la decesul dvs, copilul avand nuda proprietate.
Donatia se va face la notariat, in forma autentica, va trebuie dispozitia autoritatii tutelare, certificat nastere al copilului,cartea dvs de identitate , a sotului, cartea de identitate a curatorului, actele de proprietate ale imobilului, certificat atestare fiscala, extras de carte funciara care I'l obtine notarul, adeverinta de la Asociatia de proprietari , ultima factura ENEL.
Donatia este scutita de impozit pentru ca este facuta intre rude pana la grad 3 inclusiv. Veti plati onorariul notarului TVA si taxa de intabulare care este 0,15% din valoarea apartamentului, conform grilei de expertiza imobiliara pt uzul notarilor. La fel onorariul se va calcula la aceasta grila.

Trebuie sa stiti ca la decesul dvs mostenitorii rezervatari pot cere reductiunea donatiei daca aceasta va incalca rezerva succesorala a acestora. mostenitori rezervatari sunt copii, Sotul in cazul dvs, parintii fiind exclusi de la mostenire de clasa 1 de mostenitori adica copii.
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2012
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament nistorsofia nistorsofia Sunt divortata am un copil si as vrea sa fac testament pe apartamentul in proprietatea mea pe care il detin . Mentionez ca eram divortata cand am ... (vezi toată discuția)
Testament banicaemilia banicaemilia Buna ziua, Ma intereseaza ce trebuie sa fac pentru a fi sigura ca imobilul in care locuiesc si al carui proprietar sunt va ajunge, in cazul in care mi se ... (vezi toată discuția)
Succesiune pentru masina brinduselena brinduselena ce acte sunt necesare pentru succesiune?am 2 copii si sotul a decedat pe 04 .01.2012.si cat ma costa aceasta succesiune?va multumesc (vezi toată discuția)