avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT

Buna ziua,
Ma intereseaza ce trebuie sa fac pentru a fi sigura ca imobilul in care locuiesc si al carui proprietar sunt va ajunge, in cazul in care mi se intampla mie ceva, in posesia unuia dintre fratii mei. Precizez ca am cumparat casa inainte de a ma casatori cu actualul sot, a trecut 1 an de la casatorie, nu avem copii.
Ce trebuie sa fac exact si cam cat ar putea sa ma coste?
Multumesc.
daca v-ati gandit la un testament sau act de donatie, e bine sa consulati mai multi notari, pentru a va lamuri atat asupra conditiilor in care poate fi incheiat un act sigur ( de care e bine sa stie si fratele) precum si asupra costurilor, intrucat fiecare notar are stabilite propriile sale onorarii.
Sotul este mostenitor rezervatar si are dreptul la 1/4 din mostenire.

Este recomandat sa faceti un Testament autentic particular la notar catre fratele dvs dar care sa nu incalce rezerva succesorala a sotului. n cazul in care aveti si alte bunuri in mostenire puteti sa transmiteti casa fara a incalca rezerva succesorala.

Puteti realiza de asemenea o donatie in favoarea fratelui dar care de asemenea nu trebuie sa incalce rezerva succesorala a sotului.

Costul unui testament autentic este de 80 de lei
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
daca doriti sa faceti testament, il puteti face in forma autentica la notar. Fiind bun propriu puteti disoune de el cum doriti. Insa , in cazul in care veti avea un copil, si rezerva avestuia ar fi incalcata de acest testament , el va fi supus reductiunii. La fel si cu donatia. Puteti face donatie, insa daca veti avea copii si la decesul dvs , prin aceasta donatie va fi incalcata rezerva succesorala a copiilor si aceasta donatie va fi supusa reductiunii pana la reintregirea rezervei.
Testamantul este mai ieftin costa 100 de ron. Donatia se calculeaza la valoarea imobilului din expertiza grilei notarilor. In donatie veti fi scutita de impozit pt ca sunteti rude pana la grad 3.
la fel si sotul este mostenitor rezervatar. deci atentie sa nu inclacati rezerva succesorala.
pt sot este de 1/8 iar pt un copil de 1/2, 2 copii 2/3 si 3 copii 3/4 din masa succesorala.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
ContSters141818, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)
Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala NicholasNickleby NicholasNickleby Bună ziua! Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată. ... (vezi toată discuția)
Mostenire in romania adi33 adi33 Buna, As avea si eu o tema pe care mi-ar placea cu ajutorul vostru sa o stiu reglementata. Este vorba despre mostenierea unei case. Casa apartine tatalui ... (vezi toată discuția)