avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu preaviz

Salut,

Sunt angajat si am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia cu preaviz. In CIM este stipulata perioada de preaviz in caz de demisie de 15 zile lucratoare si nu mi-a fost facut act aditional cu un nou termen de preaviz, odata cu schimbarea CM. Pot sa imi daudemisia cu preaviz de 15 zile calendaristice?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 10 Decembrie 2012
Daca perioada de preaviz nu a fost modificata, atunci trebuie sa respectati termenul de preaviz stipulat in c.i.m.... In speta, preavizul dvs va fi de 15 zile
Multumesc.
Deci nu trebuie sa imi fca probleme ca ma pot obliga sa stau mai mult decat este stipulat in CIM, chiar daca legea spune ca este maxim 45 de zile lucratoare?
indiferent de numarul de zile (1-15-150)., acestea sunt lucratoare iar nu calendaristice.
Codul muncii (art.81) stipuleaza ca acest termen de preaviz nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare.
Astfel, cu acordul ambelor parti (angajat-demisionar si angajator) preavizul poate fi 1 zi lucratoare pana la 45 zile lucratoare (adica, aproape 2 luni)
Unde scrie ca este obligatorie stipularea in c.i.m. a preavizului calculat in zile lucratoare ?
Art.81 ain.4 C.mun. prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Prin urmare, in speta , va fi respectat termenul de peaviz prevazut in c.i.m. si nu altul ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Nespectarea preavizului de 45 zile pentru functie de conducere ContSters220328 ContSters220328 Sunt in functie de conducere am inaintat demisia cu preaviz dar nu am respectat perioada de 45 zile conform Noul cod al muncii. In contractul semnat de mine ... (vezi toată discuția)
Durata preaviz mariana1956h mariana1956h Discutiile sunt diverse pe aceasta tema....Un angajat care are contract de munca incheiat inainte de mai 2011, cate zile trebuie sa stea in preaviz in cazul in ... (vezi toată discuția)