avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Legea 62/74 ºi 64/91 privind invenþiile ºi ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Legea 62/74 ºi 64/91 privind invenþiile ºi inovaþiile

As dorii un raspuns la urmatoarea intrebare....ca si consilier juridic am intalnit o speta mai "delicata" sa zic ...dar si"frumoasa".si anume:o d na pe timpul Republicii socialiste din anul '82 pana in '89 a lucrat la o inteprindere avand functia(meseria)de laborant in aceasta perioada respectiva d na a fost coautoare a 3 inventii si 1 inovatie in urma cestora contribuind la inregistrarea la Bugetul de Stat a unor contributii insemnte(adica intreprinderea a inregistrat economii insemnate) fara ca respectiva doamna sa beneficieze de recompense banesti.A introdus in acest sens actiune in justitie in anul1997,prima instanta i-a admis actiunea insa pe recursul de la Curtea Suprema s-a invocat prescriptia extinctiva ramanand definit iva si irev. In prezent numita beneficiaza de o pensie conform doar salariului din functia respectiva.Concluzie:
Mai poate respectiva doamna in prezent sa si recupereze la la Statul Roman drepturile neacordate??
Am inteles ca s-ar putea invoca Conventia de la Paris privind imprescriptibilitatea actiunii in domeniul proprietatii itelectuale.Deci poate fi formulata actiune in instanta impotriva Statului Roman prin Min.Finantelor Publice.Va rog ajutati ma cu un rasp.edificator.va multumesc....
Cel mai recent răspuns: ContSters228395 , utilizator 22:12, 12 Decembrie 2012
Va recomand sa studiati OUG100/2005. Aceasta Ordonanta permite revenirea asupra drepturilor banesti. Important este ca va trebui sa analizati daca clienta Dvs indeplineste conditiile din acest act normativ, in special art 4. Daca clienta impreuna cu ceilalti autori ai inventiilor au fost pe parcursul duratei de protectie a brevetelor TITULARA a brevetelor, respectiv daca a fost proprietara impreuna cu celilalti autori, acest OUG poate fi aplicabil.. Este posibil ca acesta titulatura sa fi fost operata dupa 1990,cand majoritatea interprinderilor foste socialiste au cedat dreptul de titular autorilor. In cazul inovatiei nu cred ca se mai pot recupera drepturi banesti.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
Mioara Radulescu, Consultant proprietate industriala
da ,chiar sunt putin mai luminat cu studierea acestei ordonante,insa pe timpul acela conform Legii 62/74 inventatorii cesionau statului roman toate drepturile asupra inventiei,si declarau ca sunt de acord ca brevetul de inventie sa se elibereze intreprinderii ca titular,iar inventatorilor sa li se elibereze certificat de inventator. si sa beneficieze de toate drepturile oferite de lege,iar d na in 1990 s-a pensionat.deci pana la 90 titular a fost intreprinderea iar dupa 90 sa inteleg ca se proceda la incheierea unui alt contract prin care inventatorii deveneau titulari de brevet,asa cum este stipulat in legea 64/91???iar d na s-a pensioant in 1990,Ea unde s ar incadra??si totodata va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune - brevet de inventie iandreea iandreea Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine cu un contract de cesiune a unui brevet de inventie si,daca se poate,sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru ... (vezi toată discuția)
Certificat de inventator- mostenire cindy cindy tatal meu a decedat in 1986 si mi-a lasat mostenire cateva certificate de inventator, despre care am intrebat acum cativa ani la la OSIM si mi s-a spus ca sunt ... (vezi toată discuția)
Patent de inventie lowincome2008 lowincome2008 Sunt posesorul unui brevet de inventie patentat in Romania. As putea sa-l cesionez in strainatate daca mi-as gasi un potential cumparator? Nu cumva firmele ... (vezi toată discuția)