Trebuie sa plec in China dupa marfa iar partenerul meu chinez imi cere sa-i platesc cash 9000 euro pentru plati la diversi furnizori, iar pentru acesti banii imi emite chitanta ce se va scadea din valoarea finala a facturii. Va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fac plati externe cash, si daca da cum inregistrez contabil aceasta plata.
Nu se pune problema de incredere, persoana este o cunostinta. Problema se pune din punct de vedere contabil, daca se inregistraza 401 = 5314, si a doua problema este legata de legislatie, sa nu vina cineva de la spalarea banilor si ma ia la intrebari. Am inteles ca plafonul maxim este de 15000 de euro pentru plati cash.
Va multumesc pentru raspuns!
Nu exista plafon la valuta. La lei este O.G. nr. 15/1996 cu modificari. La valuta nu exista decat legea spalarii banilor ( 656/2002 , art. 8 )
"Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legataura intre ele."
Alte restrictii nu stiu sa fie dar mai asteptam pareri...