avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CHELTUIELI DE JUDECATA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

CHELTUIELI DE JUDECATA

Buna ziua.
Am si eu o nelamurire daca ma poate lumina cineva.Am vazut pe diverse forumuri discutii privind acest aspect legat de cheltuielile de judecata.V-as ruga frumos daca poate cineva sa imi explice cum sta treaba.Adica.spre exemplu,eu am introdus actiunea de divort,ca fiind din culpa comuna..sotia a facut o cerere de acordare a unui termen in vederea pregatirii apararii.Ma gandesc ca ea incearca sa fie doar din vina mea.In situatia asta m-ar putea pune sa platesc cheltuielile de judecata?..dar in ce consta aceste cheltuieli?..plata avocatului ei,restul taxelor platite de ea,etc..ce anume concret?:sorry:Ma gandesc ca nu e un proces in care sa existe vreun castig de vreo parte sau alta,se desface o casatorie si atat.Ar fi culmea sa ma puna sa ii platesc eu avocatul si restul..ca doar n-o pun eu sa isi ia unul.#-o
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: HelenEffect , utilizator 16:00, 10 Decembrie 2012
Buna ziua!

In cazul in care se demonstreaza culpa exclusiva a unuia dintre soti, cealalta parte , cea "nevinovata", este indreptatita la plata cheltuielilor de judecata, constand in taxa de timbru si/sau onorariu de avocat, in acest caz.

Cod procedura civila> Art. 274 - (1) Partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.
(2) Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut.
(3) Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat.
Art. 275 - Pârâtul care a recunoscut la prima zi de înfăţişare pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, afară numai dacă a fost pus în întârziere înainte de chemarea în judecată.
Art. 276 - Când pretenţiile fiecărei părţi au fost încuviinţate numai în parte, instanţa va aprecia în ce măsură fiecare din ele poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată, putând face compensarea lor.


Succes!
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Va multumesc frumos,detaliat si precis raspunsul.Apreciez!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la o cerere de renuntare la falimentul unui srlr iarina_73 iarina_73 Buna seara! As avea o intrebare. Am facut o cerere de renuntare la o actiune de CERERE DESCHIDERE FALIMENT IMPOTRIVA UNEI SOCIETATI COMERCIALE. Azi mi-a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii ana25 ana25 Buna ziua.E vorba de fratele meu care a avut o aventura din care se pare ca a rezultat un copil.El nu l-a recunoscut pentru ca nu crede ca e a lui.Mama ... (vezi toată discuția)
Cine datoreaza taxa de timbru? eugen82 eugen82 La fond cererea a fost respinsa ca neintemeiata dar nu a avut loc cercetarea fondului, nu s-a pus in discutia partilor, etc... In apel se cere desfiintarea ... (vezi toată discuția)