avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatia de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatia de a face

In cazul obligatiei de a face care poate fi executata numai de catre debitor, poate fi pusa in executare prin executor?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:59, 8 Februarie 2009
In caz de nerespectare a unei obligatii de a face, creditorul poate fi autorizat de instanta judecatoreasca sa le aduca el la indeplinire, in contul debitorului (art. 1077 Cod civil).
Daca insa este vorba despre o obligatie care presupune in mod necesar o participare strict personala din partea debitorului (asa numitele obligatii "intuitu personae"), nu se poate cere executarea silita. Se considera ca o astfel de executare ar constitui o restrangere a libertatii personale a debitorului.
mfiruta a scris:

In cazul obligatiei de a face care poate fi executata numai de catre debitor, poate fi pusa in executare prin executor?

Daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita prin alta persoana decat debitorul,, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile de catre instanta de drept comun (art. 580^3, Cod procedura civila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul itm de a respecta o sentinta judecatoreasca. rodica_post rodica_post In luna oct.2011,a fost pronuntata o sentinta civila prin care ITM -Sv.,era obligata la eliberarea unor adeverinte privind vechimea in munca -intemeiata pe ... (vezi toată discuția)
Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii - amenzi cominatorii nste nste Buna ziua, Va rog sa-mi ziceti daca urmatoarele afirmatii sunt corecte: 1. Daunele cominatorii nu sunt veniturile creditorului nici venitul statului. Ce ... (vezi toată discuția)