avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia de a da, a face sau a nu face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia de a da, a face sau a nu face

Buna seara!
Readuc in discutie teoria generala a obligatiilor.
Spuneti-mi va rog, restituirea unui credit/ imprumut intra la obligatia de a da sau la obligatia de a face? Va rog mult sa argumentati raspunsul.

O seara frumoasa!
Cu respect!
A da. Se transfera proprietatea bunului.
Asadar, daca fac un imprumut la o casa de amanet sau la o banca, restituirea bunului intra in categoria obligatiilor de a da?

Va multumesc pentru raspuns.
Alte pareri?
Nu, la imprumutul banilor e o obligatie de a da. La o casa de amanet este de a face pentru predarea bunului de catre casa, respectiv de a da de catre dvs. Dar dincolo de discutia teoretica, ce va intereseaza mai exact? Tipul de obligatie nu are neaparat importanta practica.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Asadar, pentru toti cei care mai sunteti interesati de acest subiect, in momentul cand restituim un imprumut fie catre o casa de amanet fie catre banca, este vorba de obligatia de a da. In schimb, cand solicitam imprumutul de la banca/ casa de amanet este vorba de obligatia de a face.

Nu este necesar sa va scriu problema de practica, v-as irosi timpul fara rost. Va rog corectati-ma daca am gresit cu ceva.

O zi minunata si mult succes in tot ceea ce faceti!
Nu puneti corect problema.

Casa de amanet are doua obligatii, una de a da, una de a face, la fel si dvs. La momentul incheierii contractului, aveti obligatia de a face (predarea bunului in amanet), iar casa de amanet are obligatia de a da banii. La incetarea contractului aveti obligatia de a da banii inapoi, iar casa de amanet de a preda bunul (obligatie de a face).

Diferenta intre ele e ca se "schimba" un bun fungibil (banii, care sunt determinati generic - 1000 lei) cu un bun nefungibil (casa, cerceii etc. care e determinata individual). De aici probabil si impresia ca schimbul nu e corect. Dar, cum ar fi ca banca sau casa de amanet sa prevada prin contract ca vi se dau bancnotele seria x nr. 123... cu obligatia de a restitui aceleasi bancnote?

Vi se mai pare acum ca prestatiile nu sunt echivalente si echitabile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani falsi primiti de la banca lila688678 lila688678 Am primit de la o banca mai multe bancnote de 100 euro.Din cauza ca ei dau putin, am incercat sa schimb la un ,,schimb valutar,, unde mi-au gasit o bancnota ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca sau nu? anemona_61 anemona_61 Buna ziua, Va solicit pe aceasta cale un sfat. Nu stiu exact ce este mai important sa va relatez, asa ca incerc sa fiu cat mai concisa. Anul trecut, o buna ... (vezi toată discuția)
Schimb valutar - bani falsi MariaT11 MariaT11 Buna ziua, Va scriu pentru a va cere un sfat in urmatoarea situatie: Sunt studenta si pentru anul universitar in curs am primit o bursa Erasmus la o ... (vezi toată discuția)