Am obtinut prin hotarare irevocabila un teren intravilan. Expertul judiciar a inscris eronat in raportul de expertiza dimensiunile terenului. Prin urmare, aceasta hotarare irevocabila m-a facut fara voia mea proprietar pe o parte din terenul altui proprietar (circa 40 metri in lungime), iar pe latime, 2,5 metri care trebuiau sa imi apartina au ramas ai nimanui. Mi-am dat seama de aceasta situatie la un an dupa ce a fost data hotararea irevocabila, cand un expert cdastral a realizat schita corecta a terenului. Intrucat dimensiunile si forma terenului din hotararea judecatoreasca irevocabila nu corespund cu realitatea, mi-a fost respinsa si inregistrarea lucrarii cadastrale si implicit intabularea. Ce este de facut, tinand cont ca este vorba de o hotarare irevocabila emisa in urma cu un an ?
Mergeti la Instanta care a pronuntat hotararea si cereti indreptarea hotararii- (Rectificarea erorilor materiale ce se pot strecura in mod involuntar in cuprinsul unei hotarari judiciare). Aceasta reprezinta o procedura prin care se rectifica erorile materiale : de transcriere, de calcul aritmetic etc, ce se produc, accidental, in cuprinsul hotararii unui organ de judecata.
Nu pot fi indreptate pe aceasta cale greselile de judecata, pentru corectarea carora partile au la dispozitie caile legale de atac. Constatarea greselilor se face printr-o incheiere, pe baza careai se procedeaza la rectificarile corespunzatoare in exemplarele originale ale hotararii
Va multumesc pentru raspuns. Exact asa am procedat, bineinteles, dupa ce am consultat un avocat. Mentionez ca cererea mea de indreptare a erorii materiale a fost respinsa irevocabil, cu motivarea ca hotararea nu contine erori materiale.
Puteti incerca o contestatie in anulare in temeiul art.318 C.proc. civ. (dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale) daca nu a trecut mai mult de un an de la data cand hotararea a ramas definitiva si irevocabila.Si evident daca hotararea a devenit irevocabila in recurs si nu prin neapelare (adica ati exercitat toate caile de atac respectiv apel si recurs).Nu sunt insa sigura ca veti avea si castig de cauza.....
Personal insa, va sfatuiesc sa incercati mai bine alta "varianta".
De exemplu: Vecinul dvs. ar putea sa va dea in judecata pentru granituire/revendicarea suprafetei de 40m. lungime, dvs. revendicati pe cale de cerere reconventionala suprafata cu latimea de 2,5 m.p. si la primul termen de judecata, solutionati litigiul pe cale amiabila , incheiati tranzactie si obtineti o hotarare judecatoreasca care o completeaza pe cea pe care o aveti in prezent si care reflecta si situatia reala a terenului.
Discutati si cu vecinul si cu avocatul dvs. aceasta varianta!
Art. 2811 - În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
Instanţa va rezolva cererea de urgenţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, cu citarea părţilor.
Încheierea se va ataşa la hotărâre atât în dosarul cauzei, cât şi în dosarul de hotărâri al instanţei.
Nu cred ca va va ajuta. Solutia cu grantuirea este cea mai buna.
Avocat
Leordeanu
Am imputernicit un avocat sa ma reprezinte in partajul unui teren .S-a dat dupa recurs decizie definitiva .Observ acum ca pe schita intocmita de expert ... (vezi toată discuția)