Cred ca cel mai bine ar fi sa te uiti pe interpretarea UNBR:
[ link extern ]
Multumesc mult Andreea. Interpretarea UNBR este suficient de explicita insa mie mi se pare oarecum incorecta. Poate gresesc, insa clientul personal nu prea este "personal" atata timp cat 1.obligatoriu trebuie sa ii "permita" forma de exercitare, 2.contractul se incheie cu forma de exercitare si nu cu cel care isi asuma in fapt obligatia contractuala (si care nici nu apare in respectivul contract ca reprezentant sau, eventual, mandatar), 3.onorariile se incaseaza numai de catre forma de exercitare, care ulterior "gandeste" daca si cat ii retrocedeaza celui indreptatit sa le primeasca.
Iar ultima chestie, pe care nu o inteleg in ruptul capului, este ideea ca pentru gestionarea clientelei personale, colaboratorul să încheie o asigurare de răspundere civilă profesională, în scopul acoperirii eventualelor prejudicii aduse formei de exercitare. Pai daca stagiarul, avocat colaborator, are obligaţia de a aduce orice client personal la cunoştinţa avocatului titular/coordonator al formei de exercitare a profesiei în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea si corelativ, avocatului titular/coordonator îi revine obligaţia de a lua cunoştinţă de clientul personal cu privire la care este informat de colaborator, pentru care motiv se mai incheie asigurarea??? Ori e client personal al colaboratorului, care isi asuma integral raspunderea si incheie asigurarea in eventualitatea unor daune, ori isi asuma raspunderea forma de exercitare si nu mai exista ratiunea incheierii vreunei asigurari.
In fine, pt a simplifica lucrurile, o sa discut ca viramentul sa se faca din dispozitia frm de exercitare intr-un cont numit de mine, iar desocotirea intre noi se va face prin chitantele pe care le vom taia, eu catre frm de exercitare si acesta catre client. Adica ... decat sa incurc banii, mai bine incurc hartiile:))
In mare sunt de acord cu tine. Ideea e ca totusi statutul, in forma actuala, spune ca avocatul colaborator are dreptul la clientela proprie numai in cadrul formei de exercitare, deci nu are cum sa incheie contracte de unul singur. Insa chiar daca contractul se incheie cu forma de exercitare, asta nu inseamna ca nu apari si tu acolo - ba dimpotriva, TREBUIE facuta mentiune ca e clientul personal al avocatul X.
Ideea de clientela personala inseamna ca tu, ca avocat colaborator, te ocupi de clientul respectiv. In mod exclusiv as putea adauga. Forma de exercitare trebuie sa iti permita, pentru ca timpul pe care il dedici clientului personal e un timp mai putin petrecut pentru clientii formei de exercitare, or astea doua trebuie puse de acord. Totusi acordul asta nu trebuie dat pentru fiecare client personal in parte, ci este un acord general inserat in contractul de colaborare. Nimic nu se opune sa inchei un contract (de ex act aditional la cel de colaborare, sau o conventie separata) prin care sa reglementezi modul in care prestezi activitatea pentru clientii personali in raport cu clientii formei de exercitare. Tot acolo se poate reglementa modul de plata, eventual un procent pe care sa il dai formei de exercitare, tot ce stabiliti pana la urma. Cred ca asa ar fi cel mai bine, ca vorba aia, scripta manent...
Partea cu asigurarea cred ca e putin diferita decat ai prezentat-o. E vorba de asigurare pentru daunele provocate formei de exercitare, nu clientului. Prin urmare, nu se pune in discutie cine isi angajeaza raspunderea fata de client (care esti tot tu, nu forma de exercitare, dar pentru asta trebuie oricum sa ai alta asigurare), ci raspunderea ta fata de forma de exercitare. Aici iar conteaza mult intelegerea voastra, de asta subliniam importanta unui inscris in acest sens.
PS: Modelele de contract de colaborare si de asistenta juridica din anexele la statut nu sunt batute in cuie. Le poti modifica dupa cum iti trebuie, atata vreme cat sunt in acord cu prevederile legii.
Perfect de acord cu tine Andreea, chiar consider ca e o idee fff buna de a modifica contractul de asistenta jur. in conformitate cu intelegerea propriu-zisa, sau de a face act aditional la cel de colaborare. Solutia cea mai eficienta era de fapt si cea mai simpla, desi nu o vedeam.... Tocmai in ideea ca "scripta manent":) ma chinuiam sa gasesc o solutie prin care sa evit eventualele "surprize" de a ramane :((...
In ce priveste asigurarea, poate m-am exprimat putin ambiguu, insa am inteles ideea ca se incheia pentru daunele provocate formei de exercitare, dar ... daca acel contract se incheie intre forma de exercitare si client, nu se presupune implicit ca isi asuma si riscurile respectivului contract? Adica, stagiarul executa obligatiile, incheie asigurare cu frm de exercitare sa nu cumva sa ii produca daune, insa cand e vorba de incasari ... hop in caciula formei de exercitare, iar stagiarul ... cu saru'-mana ....pentru drepturile care i se cuvin...
Mi s-ar fi parut corect si logic ca stagiarul, daca are dreptul la clienti personali, sa isi asume atat obligatiile cat si drepturile contractului. Altfel, asa cum se prezinta acum situatia, ne scarpinam cu mana dreapta la urechea stanga...#-o
Pai colaboratorul chiar isi asuma si drepturile si obligatiile, tocmai de asta spuneam ca avocatul colaborator e raspunzator si "chiar daca contractul se incheie cu forma de exercitare, asta nu inseamna ca nu apari si tu acolo - ba dimpotriva, TREBUIE facuta mentiune ca e clientul personal al avocatul X".
Faptul ca o parte din onorariul de la clientii proprii se poate da formei de exercitare e o chestiune de plata pe timp. Adica ma gandesc asa: forma de exercitare te plateste pentru 100% din timpul tau de lucru. Daca prestezi mai putin pentru ca iti vezi de treaba ta, e logic sa dai inapoi o parte. Mai mica sau mai mare, in functie de respectul de sine al fiecaruia (si colaborator si coordonator forma de exercitare...)
PS: Situatia e aceeasi la toti colaboratorii, nu numai stagiari.